Novice  

#PRVAČEBELA se vrača med vasProjekt PRVA čebela, h kateremu smo v okviru Dneva prihodnosti  pristopili skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije, se po razglasitvi konca epidemije ponovno prebuja. Razglasitev epidemije je namreč začasno ustavila življenje v Sloveniji, kar je vplivalo tudi na našo PRVO čebelo. Izpolnjevanje naše obljube se sedaj nadaljuje.

Zaradi omejenih možnosti, se je PRVA čebela v času epidemije začasno preselila na splet. Preko naših digitalnih kanalov smo ozaveščali javnost o pomembni vlogi čebel, tudi za obstoj človeštva. Istočasno smo spodbujali k sajenju medovitih rastlin, ki jih čebele potrebujejo za izpolnjevanje svojega poslanstva. Najbolj zagnane posameznike na družbenih omrežjih Facebook in Instagram  pa smo tudi nagradili s semeni sončnic.

V mesecu maju, ki je mesec čebel, se PRVA čebela vrača. Slovenija diha s čebelami in ima bogato čebelarsko tradicijo, zato ni čudno, da se je prav v Sloveniji rodila pobuda za razglasitev svetovnega dneva čebel, ki ga obeležujemo 20. maja. Za praznovanje se na ta dan lahko družite s čebelami in čebelarji, prisluhnete zgodbam, ali se sladkate z medom in občutite poživljajočo energijo.

V PRVI pa smo obljubili, da bo letošnje praznovanje svetovnega dneva čebel nekaj posebnega. Skupaj s štirimi čebelarskimi društvi, ki s svojimi krožki delujejo na slovenskih osnovnih in srednjih šolah, bomo v maju in juniju postavili učne čebelnjake, panje in vanje naselili čebelje družine. Čebelarska društva, ki so bila izbrana na podlagi javnega poziva in so zmagala s pomočjo glasovanja javnosti, ki je februarja potekalo na naši spletni strani, so ČD Stična, ČD Pivka, ČD Vojnik in ČD Lovrenc na Pohorju.

Kljub preklicu epidemije, nekateri zdravstveni ukrepi še vedno ostajajo v veljavi, zato bodo obljubljene aktivnosti izvedene postopoma. Varnost PRVE čebele in vseh nas je na prvem mestu. Postavljene čebelnjake in panje bomo skupaj z društvi in šolami, uradno otvorili predvidoma jeseni.

O nadaljnjem poteku vas bomo redno obveščali, medtem pa nas spremjajte na družbenih omrežjih.


Ključne besede:
Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]