S ČEBELAMI V LEPŠI JUTRI

PRVA tudi v 2024 ostaja povezana s Čebelarsko zvezo Slovenije. Trajnostni projekt #PRVAčebela ozavešča o pomembnosti ohranitve čebel in spodbuja k sajenju medovitih rastlin, s postavitvijo učnih čebelnjakov na slovenskih šolah pa spodbuja pridobivanje praktičnega znanja med mladimi in s tem pomaga ohranjati tradicijo slovenskega čebelarstva.

zemljevid učnih čebelnjakov PRVA čebela

Namen povezanosti je povezovanje. Do danes smo razveselili učence 16 občin oziroma 15 osnovnih in 1 srednje šole, do zmage pa so jim pomagali predvsem glasovi prijateljev, družin, učiteljev ter ostalih učencev in občanov. Medene pridelke iz učnih čebelnjakov #PRVAčebela so že proizvedli na: OŠ Antona Aškerca v Rimskih Toplicah, Dvojezična OŠ Dobrovnik, OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Mokronog, POŠ Nova Cerkev v Vojniku, OŠ Ob Rinži Kočevje, OŠ Pivka in OŠ Stična. Lani so prejeli učne čebelnjake na OŠ Sveta Ana, OŠ Rače z OŠ Fram, OŠ Starše in POŠ Marjeta; OŠ Šmarje pri Jelšah oziroma POŠ Kristan Vrh in na Srednji lesarski šoli v Mariboru. V letošnji pomladi smo učne čebelnjake postavili za učence na OŠ Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem, OŠ Griže v Občini Žalec, na OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu in v OŠ Trebnje.

#PRVAčebela se z javnim razpisom znova prebuja na Dan prihodnosti, 14. decembra, čebelarska društva bomo takrat pozvali k oddaji vlog. Akcija se zaključi 20. maja 2024, ki so ga so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili za svetovni dan čebel. Do takrat bomo z novimi tipiziranimi učnimi čebelnjaki, panji in čebeljimi družinami opremili štiri čebelarska društva, ki s čebelarskimi krožki že delujejo na slovenskih šolah. S pomočjo tega pa bodo otroci laže pridobili motivacijo za sodelovanje v čebelarskih krožkih, znotraj katerih bodo spoznavali osnove čebelarjenja in s tem aktivno prispevali k varovanju oziroma ohranjanju našega naravnega okolja.

Prijave na razpis so zaključene.

POSADIMO MEDOVITE RASTLINE

Do danes smo med PRVINE partnerje in posameznike razdelili in skupaj z njimi na domačih vrtovih in balkonih posadili že več kot 300 tisoč semen medovitih rastlin. Na PRVA pri življenjskih odločitvah pa bomo tudi v 2024 pripravili posebno akcijo, sledite nam!

PRVAČebela Dobra misel


 

PODPRI ČEBELE, POSTANI #PRVAČEBELA

O samem poteku akcije #PRVAčebela vas sproti obveščamo na naši spletni strani, na www.czs.si, kot tudi na PRVINIH družabnih omrežjih.

Poslanstvo PRVE je tudi povezovanje generacij, skrb za prenos znanja in izkušenj na mlade. Te so tisti, ki nosijo našo prihodnost. Projekt tako predstavlja nadaljevanje naših aktivnosti na področju družbene odgovornosti. Želimo si biti odgovorni do družbe ter tudi do okolja. In le s skupnimi močmi nam lahko uspe.

V ta namen vas vabimo, da podprete projekt #PRVAčebela tudi vi! Kako?

  1. Z uporabo ključnika #PRVAčebela lahko podprete objave na temo čebel na naših družbenih omrežjih. Na Facebook strani Prva pri življenjskih odločitvah in na Instagram strani vedno_prva lahko simbolično izkažete svojo podporo čebelam in naši akciji.
  2. O samem poteku akcije #PRVAčebela vas bomo sproti obveščali na naši spletni strani, na www.czs.si in na PRVINIH družabnih omrežjih. Po javnem razpisu bomo začetek februarja 2024 na naši spletni strani objavili imena na razpis prijavljenih čebelarskih društev, ki bodo ustrezali razpisnim kriterijem. Takrat boste znova vsi posamezniki lahko oddali svoj glas enemu izmed društev, ki se bodo potegovala za enega izmed učnih čebelnjakov. Glasove oziroma zbrane »čebelice« bomo začetek marca skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije  pretvorili v točke, te pa se bodo prištele številu točk s komisijskega dela razpisa.

Skupno tri čebelarska društva, ki bodo dosegla največje skupno število točk in eno čebelarsko društvo, ki ga PRVA izbere in določi direktno, bodo do konca maja 2024 prejela PRVIN tipiziran učni čebelnjak, čebelje panje in tri čebelje družine.

Skupaj poskrbimo za ohranitev čebel!

Čebele so najpomembnejše živo bitje. Skupaj z drugimi opraševalci oprašujejo skoraj tri četrtine vseh rastlin, s katerimi proizvedemo 90 odstotkov svetovne hrane. K ohranjanju čebel in ostalih opraševalcev lahko pripomore prav vsak, tudi tisti, ki nima vrta ali travnika. Dovolj je že okenska polica na katero lahko postavimo lonček z medovito rastlino kot je ameriški slamnik, nagelj ali žajbelj – mi smo za vas pripravili semena sončnic. Pripomorete pa lahko tudi tako, da z uporabo ključnika #PRVAčebela podprete naš projekt. Mi smo namreč že #PRVAčebela. Kaj pa vi?

SLEDITE NAM NA FACEBOOKU

Galerija #PRVAčebelaBodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]