Čebele so najpomembnejše živo bitje

 

Čebelarstvo je prepoznano kot pomembna slovenska kmetijska panoga, ki ima velik družbeni pomen, čebele pa pomembno vlogo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti in ekološkega ravnovesja.

Čebelarska zveza Slovenije in Prva osebna zavarovalnica se tega dobro zavedata, zato v okviru dneva prihodnosti letos drugič pristopata k družbeno odgovornemu projektu #PRVAčebela.

Akcija bo trajala celotno prihodnjo pomlad oziroma najkasneje do 20. maja 2021, dne, ki so ga Združeni narodi, na pobudo Slovenije, razglasili za svetovni dan čebel. Do takrat bo Prva osebna zavarovalnica z tipiziranimi učnimi čebelnjaki, panji in čebeljimi družinami opremila štiri čebelarska društva, ki s čebelarskimi krožki delujejo na slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Otroci se v čebelarskih krožkih učijo, kako aktivno prispevati k varovanju in ohranjanju naravnega okolja, spoznavajo osnove čebelarjenja in s tem pridobijo motivacijo za nadaljnje delo s čebelarstvom.

Več o razpisu za čebelarska društva, ki je objavljen na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije lahko preberete tudi na tej povezavi.

Z nami podpri čebele tudi ti. Postani #PRVAčebela

Naše poslanstvo je tudi skrb za mlajše generacije. Te so tiste, ki nosijo našo prihodnost, vendar te brez čebel ni. Projekt tako predstavlja logično nadaljevanje naših aktivnosti na področju družbene odgovornosti. Želimo si biti odgovorni do nas samih, do družbe ter tudi okolja. In s skupnimi močmi nam lahko uspe.

V ta namen vas vabimo, da podprete projekt #PRVAčebela tudi vi! Z uporabo ključnika #PRVAčebela na naših družbenih omrežjih, na Facebook strani Prva pri življenjskih odločitvah in na Instagram strani vedno_prva, boste  lahko tudi sami prispevali k uspehu akcije oziroma v naš sklad za učne čebelnjake.

Začetek februarja 2021 bomo na naši spletni strani objavili imena na razpis prijavljenih društev, ki bodo ustrezali razpisnim kriterijem. Za enega izmed njih boste lahko vse do 28. 2. 2021 na naši spletni strani oddali glas oziroma »čebelico« oziroma svoj glas enemu izmed društev, ki se bodo potegovala za enega izmed učnih čebelnjakov.

Glasovi oziroma zbrane »čebelice« se bodo pretvorile v točke, te pa se bodo prištele številu točk, ki jih je prijavitelj dosegel na komisijskem delu razpisa. Trije upravičenci, ki bodo na način seštevanja točk dosegli najvišje število točk bodo prejemniki tipiziranega učnega čebelnjaka, čebeljih panjev in treh čebeljih družin. Četrtega upravičenca bo Prva osebna zavarovalnica ne glede na doseženo število točk lahko izbrala direktno. Vse štiri upravičence bo do najkasneje 5. 3. 2020 o prejemu učnega čebelnjaka pisno obvestila Čebelarska zveza Slovenije.

O samem poteku akcije #PRVAčebela bomo sproti obveščali na naši spletni strani in www.czs.si, kot tudi na naših družabnih omrežjih.

Skupaj poskrbimo za ohranitev čebel!


Čebele so najpomembnejše živo bitje. Skupaj z drugimi opraševalci oprašujejo skoraj tri četrtine vseh rastlin, s katerimi proizvedemo 90 odstotkov svetovne hrane. K ohranjanju čebel in ostalih opraševalcev lahko pripomore prav vsak, tudi tisti, ki nima vrta ali travnika. Dovolj je že okenska polica na katero lahko postavimo lonček z medovito rastlino kot je ameriški slamnik, nagelj ali žajbelj – mi smo za vas pripravili semena sončnic. Pripomorete pa lahko tudi tako, da z uporabo ključnika #PRVAčebela podprete naš projekt. Mi smo namreč že #PRVAčebela. Kaj pa vi?

SLEDITE NAM NA FACEBOOKU

Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]
X

0808808

Pokličite nas (Od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro)

X
Pišite nam

    X
    Naročite termin