S ČEBELAMI V LEPŠI JUTRI

PRVA tudi v 2024 ostaja povezana s Čebelarsko zvezo Slovenije. Trajnostni projekt #PRVAčebela ozavešča o pomembnosti ohranitve čebel in spodbuja k sajenju medovitih rastlin, s postavitvijo učnih čebelnjakov na slovenskih šolah pa spodbuja pridobivanje praktičnega znanja med mladimi in s tem pomaga ohranjati tradicijo slovenskega čebelarstva.

zemljevid učnih čebelnjakov PRVA čebela

Namen povezanosti je povezovanje. Do danes smo razveselili učence 16 občin oziroma 15 osnovnih in 1 srednje šole, do zmage pa so jim pomagali predvsem glasovi prijateljev, družin, učiteljev ter ostalih učencev in občanov. Medene pridelke iz učnih čebelnjakov #PRVAčebela so že proizvedli na OŠ Antona Aškerca v Rimskih Toplicah, na Dvojezični OŠ Dobrovnik v Dobrovniku, na OŠ Lovrenc na Pohorju v Lovrencu na Pohorju, na OŠ Mokronog v občini Mokronog – Trebelno, POŠ Nova Cerkev v Vojniku, OŠ Ob Rinži Kočevje v Občini Kočevje, OŠ Pivka v Občini Pivka in OŠ Stična v Ivančni Gorici. Leta 2022 so čebelnjaki razveselili še krožkarje na OŠ Sveta Ana v Sveti Ani, OŠ Rače z OŠ Fram, OŠ Starše in POŠ Marjeta v Občini Rače; na OŠ Šmarje pri Jelšah oziroma POŠ Kristan Vrh in na Srednji lesarski šoli v Mariboru. V lanski pomladi smo učne čebelnjake postavili na OŠ Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem, OŠ Griže v Občini Žalec, na OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu in v OŠ Trebnje v Občini Trebnje.

#PRVAčebela se je prebudila spet z novim javnim razpisom na lanski Dan prihodnosti, ki ga obeležujemo 14. decembra. Na podlagi prejetih vlog in javnega glasovanja bomo do 20. maja 2024, ki so ga so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili za svetovni dan čebel, z novimi tipiziranimi učnimi čebelnjaki, panji in čebeljimi družinami opremili nova štiri čebelarska društva, ki s čebelarskimi krožki že delujejo na slovenskih šolah. S pomočjo tega pa bodo otroci laže pridobili motivacijo za sodelovanje v čebelarskih krožkih, znotraj katerih bodo spoznavali osnove čebelarjenja in s tem aktivno prispevali k varovanju oziroma ohranjanju našega naravnega okolja.

Skupaj z lokalnimi skupnostmi bodo do takrat odprtja organizirali na Osnovni šoli Stražišče (Kranj) oziroma na podružnični šoli Besnica; na Osnovni šoli Cirkulane (Zavrč) in Osnovni šoli Vransko (Tabor). Po hudih naravnih nesrečah, ki so lani doletele Črno na Koroškem, skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije jubilejni, 20. učni čebelnjak podarjamo učencem in učenkam Osnovne šole Črna na Koroškem.

POSADILI SMO ŽE 250 TISOČ MEDOVITIH RASTLIN

Do danes smo med PRVINE partnerje in posameznike razdelili in skupaj z njimi na domačih vrtovih in balkonih posadili že več kot 250 tisoč semen medovitih rastlin. Na PRVA pri življenjskih odločitvah pa bomo tudi v 2024 pripravili posebno akcijo – sledite nam in nam pomagajte doseči cilj; 300 tisoč posajenih medovitih rastlin do konca pomladi!

Sadimo medovite rastline PRVAcebela


 

PODPRITE ČEBELE, BODITE #PRVAČEBELA

O samem poteku akcije #PRVAčebela vas sproti obveščamo na naši spletni strani, na www.czs.si, kot tudi na PRVINIH družabnih omrežjih.

O samem poteku akcije #PRVAčebela vas sproti obveščamo na naši spletni strani, na www.czs.si, kot tudi na PRVINIH družabnih omrežjih.

Poslanstvo PRVE je tudi povezovanje generacij, skrb za prenos znanja in izkušenj na mlade. Te so tisti, ki nosijo našo prihodnost. Projekt tako predstavlja nadaljevanje naših aktivnosti na področju družbene odgovornosti. Želimo si biti odgovorni do družbe ter tudi do okolja. In le s skupnimi močmi nam lahko uspe.

V ta namen vas vabimo, da podprete projekt #PRVAčebela tudi vi! Kako?

  • Z uporabo ključnika #PRVAčebela lahko podprete objave na temo čebel na naših družbenih omrežjih. Na Facebook strani Prva pri življenjskih odločitvah in na Instagram strani vedno_prva lahko simbolično izkažete svojo podporo čebelam in naši akciji.
  • O samem poteku akcije #PRVAčebela vas obveščamo na naši spletni strani, na www.czs.si in na PRVINIH družabnih omrežjih. Po javnem razpisu vsako pomlad na naši spletni strani objavimo imena na razpis prijavljenih čebelarskih društev, ki ustrezajo razpisnim kriterijem. Takrat vsi posamezniki lahko oddajo svoj glas enemu izmed društev, ki se potegujejo za enega izmed učnih čebelnjakov. Glasove nato skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije  pretvorimo v točke, te pa se prištejejo številu točk s komisijskega dela razpisa. Skupno 4 čebelarska društva prejejo PRVIN tipiziran učni čebelnjak, čebelje panje in tri čebelje družine.

Javni razpis 2023/24 in zbiranje glasov javnosti so zaključeni, več o nadaljevanju akcije bo znano na tej strani spet 14. decembra 2024, ko obeležujemo že deveti Dan prihodnosti.

Skupaj poskrbimo za ohranitev čebel!

Čebele so najpomembnejše živo bitje. Skupaj z drugimi opraševalci oprašujejo skoraj tri četrtine vseh rastlin, s katerimi proizvedemo 90 odstotkov svetovne hrane. K ohranjanju čebel in ostalih opraševalcev lahko pripomore prav vsak, tudi tisti, ki nima vrta ali travnika. Dovolj je že okenska polica na katero lahko postavimo lonček z medovito rastlino kot je ameriški slamnik, nagelj ali žajbelj – mi smo za vas pripravili semena sončnic. Pripomorete pa lahko tudi tako, da z uporabo ključnika #PRVAčebela podprete naš projekt. Mi smo namreč že #PRVAčebela. Kaj pa vi?

SLEDITE NAM NA FACEBOOKU

Galerija #PRVAčebelaBodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]