Čebele so najpomembnejše živo bitje

 

Čebelarstvo predstavlja pomembno slovensko  kmetijsko panogo, ki ima hkrati velik družbeni pomen, čebele pa nosijo pomembno vlogo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti in ekološkega ravnovesja.

Čebelarska zveza Slovenije in PRVA se tega dobro zavedata, zato v okviru Dneva prihodnosti, ki ga na pobudo PRVE 14. decembra 2021 obeležujemo že šestič, ponovno obujata med čebelarskimi društvi, osnovnimi šolami pa tudi v javnosti odlično sprejet projekt #PRVAčebela.

Akcija se bo tudi tokrat odvijala vse do 20. maja 2022, dne, ki so ga Združeni narodi, na pobudo Slovenije, razglasili za svetovni dan čebel. Do takrat bomo s tipiziranimi učnimi čebelnjaki, panji in čebeljimi družinami opremili štiri čebelarska društva, ki s čebelarskimi krožki delujejo na slovenskih osnovnih in srednjih šolah. Otroci se v čebelarskih krožkih učijo, kako aktivno prispevati k varovanju in ohranjanju naravnega okolja, spoznavajo osnove čebelarjenja in s tem pridobijo motivacijo za nadaljnje delo s čebelarstvom.

Do danes smo uspešno razveselili že 8 osnovnih šol z delujočimi čebelarskimi društvi. Leta 2020 smo čebelnjake postavili na vrtovih OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Pivka, POŠ Nova Cerkev v Vojniku in OŠ Stična, leta 2021 pa ob Dvojezični OŠ Dobrovnik, ob OŠ Ob Rinži Kočevje, OŠ Antona Aškerca v Rimskih Toplicah in ob OŠ Mokronog.

Novi razpis 2021/22 za čebelarska društva je objavljen na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije in tudi na povezavi.

#PRVAČEBELA nagrajuje

Za vse, ki sledite objavam PRVE na družbenem omrežju Facebook smo do danes med PRVINE partnerje in sodelujoče posameznike skupno posadili že več kot 100 tisoč semen medovitih sončnic.

Na PRVA pri življenjskih odločitvah pa bomo tudi v 2022 pripravili posebno akcijo »5 petkov do cvetnih paketkov – zadetkov«!  To pomlad ostaja naš cilj, da skupaj s pomočjo javnosti posadimo preko 50 tisoč semen medovite dobre misl.🌻

V nadaljevanju preverite ali ste med nagrajenci tega tedna, ki boste lahko že kmalu sejali medovite cvetice in razveseljevali slovenske čebele?

Srečne nagrajence, ki bodo zase in svoje prijatelje dobili pakete semen medovite dobre misli #PRVAčebela bomo razglasili na tej spletni strani med aprilom in koncem maja 2022.

Nagrajenci prvega petka (29. 3. 2022)

  • Mateja Novak
  • Ana Marovšek
  • Lili Suhadolnik
  • Olga Helbing
  • Maja Lahajnar

PRVAČebela Dobra misel


 

PODPRI ČEBELE, POSTANI #PRVAČEBELA

O samem poteku akcije #PRVAčebela vas sproti obveščamo na naši spletni strani, na www.czs.si, kot tudi na PRVINIH družabnih omrežjih.

Naše poslanstvo je tudi povezovanje generacij, skrb za prenos znanja in izkušenj . Te so tiste, ki nosijo našo prihodnost, vendar te brez čebel ni. Projekt tako predstavlja nadaljevanje naših aktivnosti na področju družbene odgovornosti. Želimo si biti odgovorni do nas samih, do družbe ter tudi okolja. In le s skupnimi močmi nam lahko uspe.

V ta namen vas vabimo, da podprete projekt #PRVAčebela tudi vi! Z uporabo ključnika #PRVAčebela na naših družbenih omrežjih, na Facebook strani Prva pri življenjskih odločitvah in na Instagram strani vedno_prva lahko simbolično izkažete svojo podporo čebelam in naši akciji.

Začetek februarja 2022 bomo na naši spletni strani objavili imena na razpis prijavljenih čebelarskih društev, ki bodo ustrezali razpisnim kriterijem. Do konca meseca februarja 2022 boste lahko na naši spletni strani znova vsi posamezniki oddali »čebelico« oziroma svoj glas enemu izmed društev, ki so se potegovala za enega izmed učnih čebelnjakov. Glasove oziroma zbrane »čebelice« bomo v marcu 2021 skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije  pretvorili v točke, te pa se bodo prištele številu točk s komisijskega dela razpisa.

Skupno štiri čebelarska društva, ki bodo dosegla največje skupno število točk, bodo do konca maja 2022 prejela PRVIN tipiziran učni čebelnjak, čebelje panje in tri čebelje družine.

ODDAJ SVOJ GLAS

Skupaj poskrbimo za ohranitev čebel!

Čebele so najpomembnejše živo bitje. Skupaj z drugimi opraševalci oprašujejo skoraj tri četrtine vseh rastlin, s katerimi proizvedemo 90 odstotkov svetovne hrane. K ohranjanju čebel in ostalih opraševalcev lahko pripomore prav vsak, tudi tisti, ki nima vrta ali travnika. Dovolj je že okenska polica na katero lahko postavimo lonček z medovito rastlino kot je ameriški slamnik, nagelj ali žajbelj – mi smo za vas pripravili semena sončnic. Pripomorete pa lahko tudi tako, da z uporabo ključnika #PRVAčebela podprete naš projekt. Mi smo namreč že #PRVAčebela. Kaj pa vi?

SLEDITE NAM NA FACEBOOKU

Galerija #PRVAčebelaBodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]