Prilagodljiv način črpanja

Dosmrtno izplačilo

Dodatna davčna olajšava

S približevanjem svojemu poklicnemu cilju vas bodo zagotovo prevzemali različni občutki. Čeprav upokojitev pomeni veliko spremembo, pa hkrati prinaša posebno svobodo in priložnost za marsikaj novega. Želimo vam, da bi zdravi in nasmejani čim dlje uživali s svojimi najbližjimi in ob aktivnostih, ki vas najbolj veselijo. Pred upokojitvijo pa vas vabimo, da razmislite, na kakšen način želite prejemati dodatno pokojnino:

  • s klasično dosmrtno rento ali
  • s pospešeno dosmrtno rento.

 

Kakšno obliko dodatne pokojnine izbrati?

Dodatno pokojnino lahko prejemate v obliki klasične dosmrtne rente, kjer je izplačilo zneska enakomerno skozi celotno obdobje izplačevanja.

Izplačevanje pospešene dosmrtne rente pa se razlikuje v tem, da v prvih letih po začteku izplačevanja prejemate višje zneske, nato pa se izplačilo zmanjša in rento do konca življenja prejemate najmanj enkrat letno. Takšno izplačevanje je posebej primerno, če ste v aktivnem obdobju privarčevali manjši znesek in bi bil mesečni obrok klasične rente prenizek.

 

Prednosti dodatne pokojnine pri PRVI

Ne glede na način izplačevanja rente, ta ni časovno omejena in se vedno izplačuje do konca življenja.

Vse rente pri PRVI imajo vključeno tudi 15-letno garancijo – to pomeni, da se renta izplačuje najmanj 15 let, četudi zavarovanec prej umre. V takšnem primeru se renta deduje in je do nje upravičena oseba, ki jo je določil zavarovanec.

Le 50 % sredstev, ki jih prejmete v obliki pokojninske rente, je obdavčenih oziroma se upošteva pri izračunu dohodnine. Če mesečna renta ne presega vrednosti 160 EUR, zanjo tudi ni treba vsak mesec odvajati akontacije dohodnine. Upokojencem pripada posebna seniorska olajšava, zato je končna obdavčitev dodatne pokojnine zelo nizka. Oglejte si spodnji primer.

Primer izračuna dohodnine

Osnovna mesečna pokojnina iz prvega stebra: 820 EUR
Dodatna mesečna renta iz PDPZ:100 EUR
Skupaj prihodki na mesečni ravni:920 EUR
Skupaj prihodki na letni ravni:11.040 EUR
Akontacija dohodnine:0 EUR
Letno doplačilo dohodnine ob poračunu:0,00 EUR

Opomba: Izračun je informativen in temelji na predpostavki, da oseba razen osnovne pokojnine in pokojninske rente nima drugih dohodkov. Izračun upošteva lestvico za odmero dohodnine in olajšave za leto 2023 in predvideva, da oseba pokojnino in rento prejema celo leto (jan. – dec.).

Prvi smo izplačali dodatno pokojnino

Povprečna dodatna pokojnina 100 EUR

Več kot 4800 aktivnih prejemnikov

Postopek sklenitve

  1. Za svetovanje ali sklenitev rente izpolnite obrazec za naročilo svetovalca ali pa nas pokličite na brezplačno številko 080 88 08.

  2. Svetovalec vam bo podlagi višine privarčevanih sredstev in vaših želja pripravil informativne izračune. Če imate sredstva pri drugem izvajalcu, lahko ta preneste in rento sklenete pri PRVI.

  3. Če se strinjate z izračunom, podpišete ponudbo za sklenitev rente in jo vrnete na naslov PRVA Pokojninska družba, d.d., Fajfarjeva ulica 33, 1000 Ljubljana. Na podlagi tega prejmete polico in splošne pogoje.

Poleg osnovne še dodatna pokojnina


Vsak mesec boste prejeli dve pokojnini – osnovno pokojnino z naslova obveznega zavarovanja in dodatno pokojnino v obliki pokojninske rente. Edini pogoj, ki mora biti pri tem izpolnjen, je, da ste upokojeni po pogojih, kot jih določa ZPIZ. Pri tem ni pomembno, ali ste za dodatno pokojnino varčevali pri Prvi ali pri drugem izvajalcu. Več o tem si preberite v poglavju Postopek sklenitve.

Vsaj 10-15 % več: Naš cilj je rento omogočiti vsakemu zavarovancu, pri tem pa izplačila prilagodimo posamezniku na način, da si lahko osnovno pokojnino poviša najmanj za 10 – 15 %.

Pogosta vprašanjaPrikaži več

Izvajalec je skladno z zakonodajo upravičen do obračunavanje naslednjih stroškov: Vstopni stroški največ do 3% od vsake vplačane premije. Provizija za upravljanje sredstev v višini največ 1 % od povprečne letne čiste vrednosti sredstev sklada. Izstopni stroški v primeru izrednega prenehanja zavarovanja, ki znašajo 1 % čiste odkupne vrednosti.

Z januarjem leta 2016 smo v PRVI uspešno uvedli sklade življenjskega cikla. Ti nadgrajujejo dosedanji sistem varčevanja z minimalnim zajamčenim donosom in predvsem mlajšim zavarovancem nudijo možnost izbire. Pokojninsko varčevanje je dolgoročno in za boljši učinek – več privarčevanih sredstev – omogoča sprejemanje kratkoročnih naložbenih tveganj. To pomeni, da mlajši zavarovanci pri varčevanju lahko tvegajo […]

Dodatno pokojninsko zavarovanje se sklepa do upokojitve. Po upokojitvi se privarčevana sredstva črpajo v obliki pokojninske rente oz. dodatne pokojnine. V primeru, da se posameznik znajde v situaciji, ko premije iz kakršnihkoli razlogov ne more plačevati (izguba zaposlitve, finančna stiska), se kadar koli lahko odloči za t.i. mirovanje. Mirovanje je obdobje, v katerem posameznik ne […]

Za individualno vključitev nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 88 08 ali nam pišite na info@prva.si. Tu smo dosegljivi od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Kolektivno se posameznik vključi preko podjetja, v katerem je zaposlen, če ima ta sklenjeno pogodbo o financiranju pokojninskega načrta z enim od izvajalcev.