Novice  

Komentar dogajanja na finančnih trgih avgust 2017Počitniški mesec avgust so na delniških trgih zaznamovala povišana geopolitična tveganja. Onkraj Atlantika je negotovost naraščala zaradi prihajajočih pogajanj o dvigu zakonsko določene zgornje meje zadolževanja v ZDA. Strah borznih vlagateljev pa je stopnjevalo rožljanje z jedrskim orožjem s strani Severne Koreje ter izstrelitev balistične rakete v tihi ocena čez Japonsko. Ti dogodki so v povsem zasenčili  dobre gospodarske podatke in poslovne rezultate družb, saj je svetovni delniški indeks mesec zaključil v negativnem območju (MSCI World Index; -0,45 %), japonski borzni indeks Nikkei  225 pa je izgubil 1,75 % vrednosti (v EUR).

Največje svetovno gospodarstvo se nahaja v dobri kondiciji (foto:Pexels)

Čez lužo se je pretekli mesec zaključila sezona objav poslovnih rezultatov ameriških družb za drugo  četrtletje, v katerem so podjetja z indeksa S&P 500 dosegla več kot 5% rast prihodkov in 10% rast dobička. Sicer se največje svetovno gospodarstvo nahaja v dobri kondiciji, kar potrjujejo tudi solidne makroekonomske objave. Navzgor revidiran podatek o rasti bruto domačega proizvoda je pokazal, da je gospodarstvo ZDA v drugem četrtletju glede na prejšnji kvartal zabeležilo tri odstotno rast BDP, prevedeno na letno raven, kar je največ v zadnjih dveh letih. Še naprej se namreč krepi ameriški potrošnik, močno rast pa so na četrtletni ravni zabeležile tudi investicije.

prva evropski trg
V Evropi so borzno dogajanje poleg severnokorejske jedrske grožnje pretresali tudi teroristični napadi v Barceloni.(foto:Pexels)

V Evropi so borzno dogajanje poleg severnokorejske jedrske grožnje pretresali tudi teroristični napadi v Barceloni. Slednje je več kot izničilo dobre gospodarske podatke saj je evropski borzni indeks zabeležil 0,79 % padec, ob vsesplošni povečani negotovosti pa je na vrednosti pridobivalo zlato (+3,5 %), v katerem so vlagatelji iskali varen pristan. V preteklem mesecu so opazno rastle tudi cene industrijskih kovin in surovin kar je vplivalo na dobro razpoloženje vlagateljev v surovinsko bogate države, zlasti Brazilije in Rusije.

Omenjena geopolitična negotovost je povzročila tudi selitev premoženja vlagateljev v bolj varne obvezniške naložbe in s tem zniževanje zahtevanih donosnosti (rast cen). Na pozitivno vzdušje so vplivala tudi pričakovanja vlagateljev o počasnejšem tempu dvigovanja obrestnih mer s strani centralnih bankirjev. Mario Draghi, predsednik ECB, je tako avgusta ponovno zagotovil, da bo denarna politika tudi po prenehanju programa odkupov obveznic ostala ohlapna. Med obveznicami v portfeljih pokojninskih skladov lahko v prejšnjem mesecu izpostavimo dvig cene slovenskih državnih obveznic (10 letna državna obveznica; +1,6%), ki je posledica nadaljevanja visoke rasti gospodarske aktivnosti. Ta je bila z medletno 5,2 odstotno rastjo BDP znova občutno višja od povprečja evrskega območja.

Gibanje borznih indeksov*sprememba / pretekli mesecletos (do 31. 8. 2017)
Evropa (STOXX Europe 600 )-0,79 %5,82 %
ZDA (S&P 500)-0,28 %-0,64 %
Svetovni razviti trgi (MSCI World)-0,45 %0,73 %
Trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets)1,63 %13,89 %
Slovenija (SBITOP Index)-0,02 %13,26 %
USD/EUR0,59 %12,97 %
* cenovni indeksi v EUR, vir: Bloomberg
Donosnost državnih obveznic31. 8. 201730. 12. 2016
10 - letna slovenska državna obveznica0,96 %0,83 %
10 - letna nemška državna obveznica0,36 %0,21 %
10 - letna ameriška državna obveznica2,12 %2,44 %
Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]