Novice  

Z zimo v zdravstvu spet otežena dostopnost osebnih zdravnikov in daljše čakalne dobeDolge čakalne dobe lahko poslabšajo naše zdravstveno stanje

Zima prinaša skrbi, povezane z zdravjem, sezona prehladov in podobnih obolenj je že v polnem zamahu. Marsikdo preventivno skrbi za krepitev odpornosti pa vendarle bo spet prišlo do prezasedenosti zdravnikov in dolgih čakalnih vrst. Kaj narediti, če vas doleti bolezen ali poškodba, ko je pomembno takoj priti do specialista ali fizioterapije, obenem pa si ne želimo visokih stroškov?

Pozimi postanejo že znane težave slovenskega javnega zdravstva, kot so predolge čakalne vrste, spet bolj aktualne. Ko posameznik (pravočasno) ne dobi točnih informacij glede tega, kako dolgo bo čakal na pregled ali pa je predvideno čakanje predolgo, to predstavlja dodaten stres v času, ko bi se morali posvetiti čim bolj hitremu zdravljenju oziroma ozdravitvi. Vedno bolj iskano rešitev slednjega predstavlja tudi izbira kakovostnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja, možen je tudi dostop do specialističnih zdravstvenih storitev brez pregleda in napotnice osebnega zdravnika.

 

Ali imate osebnega zdravnika?

Prva skrb, ko pride do bolezni, poškodbe ali poslabšanja zdravja, je ob v trenutnem pomanjkanju osebnih zdravnikov, kako bom sploh prišel do pregleda. Po podatkih ZZZS je kar 6,2 zavarovane osebe brez osebnega zdravnika.

Podatki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) namreč kažejo, da narašča število zavarovanih oseb, ki so vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje in imajo pravico do izbire osebnega zdravnika, dejansko pa nimajo opredeljenega izbranega osebnega zdravnika. Posledično se je dostopnost do zdravstvenih storitev na primarni ravni v prvi polovici leta 2022 znižala za 33,6 odstotka.

 

Ko se zdravljenje vedno bolj oddaljuje

Najmanj, kar si želimo, ko se poškodujemo ali zbolimo, je iskanje zdravnika, ki bi nas čim hitreje pregledal in nas napotil na nadaljnje preiskave ali zdravljenje. Vsak dan, ki ga porabimo za iskanje zdravnika ali čakanje na napotnico, je izgubljen dan, ki bi bil lahko namenjen zdravljenju. Poleg tega, da nas skrbi za zdravje in bi radi čim prej okrevali, se moramo ubadati še s tem, kako sploh priti do pregleda na primarni ravni, kar gotovo ne vpliva dobro ne na naše splošno počutje ne na potek bolezni.

Vedno večje potrebe zavarovanih oseb na eni strani in pomanjkanje kadra na drugi ostajajo nerešena sistemska vprašanja, ki jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije skuša reševati tudi z zagotovitvijo finančnih sredstev za 23 dodatnih timov ambulant družinske medicine, kar pa je še vedno premalo, da bi se vsem zagotovilo osnovno zdravstveno varstvo. Izvajalcem kljub temu še vedno ne uspe zagotoviti dovolj kadra za boljšo dostopnost do primarnega zdravstva.

 

Daljša bolniška odsotnost je breme za posameznika in državo

Leta 2021 je bilo v Sloveniji 1.358.817 bolniških odsotnosti, zaradi začasne nezmožnosti za delo pa je bilo izgubljenih 14.184.358 dni, kar je 15,2 odstotka več kot v predhodnem letu.

Odlašanje zdravljenja lahko vodi v poslabšanje bolezni ali v izjemno dolgo okrevanje, kar se potem pozna tudi pri osebnem dohodku, saj moramo po nepotrebnem izostajati z dela. Podaljševanje bolniškega dopusta predstavlja veliko breme tudi za delodajalca.

Izdatki za nadomestila za začasno zadržanost od dela, ki se krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so lani znašali kar 497,7 milijona evrov. Letos je šlo iz zdravstvene blagajne do 31. maja za bolniške dopuste že 291,9 milijona evrov “in bi lahko presegli celo 700 milijonov evrov”, ugotavljajo na ZZZS. 

Na večino storitev čakamo dlje, kot je dopustno

Prav predolge čakalne dobe so velika težava slovenskega zdravstva. V Sloveniji je pri 72 odstotkih storitev čakanje na termin obravnave daljše od dopustne meje.

Za boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev in skrajšanje čakalnih dob v specialistični zunaj bolnišnični dejavnosti so v letu 2021 uvedli številne spodbude, ki pa niso dale rezultatov. Prav tako so na ministrstvu za zdravje pripravili akcijski načrt za skrajševanje čakalnih dob in izboljšanje izmenjave podatkov v sistemu eNaročanje, ki bo osnova za vodenje čakalnih seznamov in skrajševanje čakalnih dob. Med drugim je avgusta direktoratu za digitalizacijo v zdravstvu ob pregledu čakalnih vrst uspelo čakalne sezname skrajšati za 23 tisoč bolnikov, decembra pa bodo začeli pripravo nadaljnje strategije za skrajševanje čakalnih dob.

 

Aktualna rešitev za vse, ki si želijo hitrejšo in bolj brezskrbno pot zdravljenja

Nedostopnost storitev ali predolgo čakanje na zdravnika velikokrat vodijo k temu, da iščemo rešitve in se odločamo za samoplačniške storitve v zasebnem sektorju. Vendar pa je prav to tudi najdražja rešitev, ki močno obremeni naše dohodke. Temu se lahko izognemo s sklenitvijo dodatnega zdravstvenega zavarovanja PRVA zdravje, ki zagotavlja hiter dostop do kakovostnih storitev v zasebnem sektorju, obenem pa je finančno bolj ugodna rešitev. V primeru poškodbe ali novonastale bolezni nismo prepuščeni dolgemu čakanju na pregled, skrb za organizacijo zdravljenja in stroške pa prevzame zavarovalnica.

 

Naročanje 24 ur dnevno, vse dni v letu in na termin v 5 delovnih dneh

Dodatno zdravstveno zavarovanje, kjer je najdaljša čakalna doba deset delovnih dni, povprečna čakalna doba pa le pet delovnih dni in bi ga zaradi kakovostnih storitev sodeč po anketi zadovoljstva 99 odstotkov uporabnikov priporočilo bližnjim, je zavarovanje PRVA Zdravje. Z njim si do 68. leta starosti lahko zagotovite celovito zdravstveno oskrbo, na voljo pa je tudi otrokom.

Zavarovanje lahko prilagodite vašim potrebam po zdravstveni varnosti, različna zavarovalna kritja Specialisti in zdravila, Operativni posegi, Rehabilitacije in Drugo zdravniško mnenje lahko kombinirate, na vse storitve pa se zavarovanci lahko naročijo 24 ur dnevno.

 

Ko se zares mudi, ne rabite napotnice osebnega zdravnika

Tudi če imate osebnega zdravnika in dodatno zdravstveno zavarovanje, je včasih do specialističnega pregleda težko priti, saj za to običajno potrebujete napotnico osebnega zdravnika. Prav zaradi tega smo izoblikovali paket NADSTARNARD, ki vam za od 20,51 EUR mesečno omogoča celovito zdravstveno oskrbo. Vključuje kombinacijo 3 – 4 izbranih zavarovalnih kritij, v večini primerov pa vam samo s tem paketom ni treba pridobiti napotnice osebnega zdravnika, saj enostavno le pokličete asistenčni center zavarovalnice in se naročite na želeno storitev.

 

Poskrbite za svoje zdravje iz udobja domačega naslanjača

Zavarovanje lahko sklenete v 10 minutah na zdravje.prva.si. Je hitro, varno in enostavno. Za pomoč in svetovanje se obrnite na naše svetovalce. Z veseljem smo za vas dosegljivi tudi na info@prva.si ali v času uradnih ur na naši brezplačni telefonski številki 080 88 08 oziroma prek chata na zdravje.prva.si.

Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]