Novice  

PRVAčebela: Postavili smo vse štiri učne čebelnjakeV okviru Dneva prihodnosti in družbeno odgovornega projekta #PRVAčebela je Prva osebna zavarovalnica s Čebelarsko zvezo Slovenije konec preteklega leta podpisala pogodbo za postavitev štirih učnih čebelnjakov za izvajanje čebelarskih krožkov na slovenskih osnovnih šolah.

Učni čebelnjaki s panji in čebeljimi družinami so bili na podlagi javnega razpisa in glasovanja dodeljeni štirim čebelarskim društvom, pri katerih delujejo čebelarski krožki, in sicer: ČD Vojnik, ČD Lovrenc na Pohorju, ČD Pivka in ČD Stična.

Prvotno je bila postavitev učnih čebelnjakov predvidena v aprilu in maju, zaradi težav s pandemijo koronavirusa pa se je prestavila na poznejši čas, konec maja in začetek junija. Vsi štirje učni čebelnjaki s panji so bili zdaj uspešno postavljeni na lokacijah že omenjenih čebelarskih društev in čakajo na naselitev čebeljih družin.

V Vojniku sta se nam poleg predstavnikov Čebelarske zveze Slovenije, predsednika Čebelarskega društva Vojnik Petra Babnika, mentorjev čebelarskega krožka in mladih čebelarjev na postavitvi pridružila še župan Branko Patre in Ida Grobelnik, ravnateljica POŠ Nova Cerkev. V Lovrencu na Pohorju nas je enako močno razveselila množica mladih čebelarjev iz OŠ Lovrenc na Pohorju, na čelu z mentorjem čebelarskega krožka.

Tretji učni čebelnjak smo namenili Čebelarskemu društvu Stična oziroma čebelarskemu krožku učencev Osnovne šole Stična. V krajih, od koder sicer izvira kranjska čebela, bo leta 2021 potekalo tudi Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev (IMYB). Na postavitvi čebelnjaka so navdušenje nad novo pridobitvijo izrazili župan Dušan Strnad, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ravnatelj OŠ Stična Marjan Potokar, direktorica Zavoda Prijetno domače Maja Lampret, predsednik ČD Stična Anton Kastelic, mladi čebelarski krožkarji in drugi čebelarji stiškega društva.

Četrti učni čebelnjak smo postavili za Čebelarsko društvo Pivka, v sadovnjaku OŠ Pivka. Tudi tu je akcijo velikodušno podprl župan Robert Smrdelj, poleg predsednika ČD Pivka Franka Dolgana pa so nam izjave za družbene medije dali tudi mladi čebelarji in Alenka Tomšič, ravnateljica OŠ.

Verjamemo, da bodo otroci ne glede na prihajajoče počitnice z veseljem prišli k učnim čebelnjakom in mentorjem pomagali pri oskrbi čebeljih družin.

Uradna otvoritev čebelnjakov sledi predvidoma v septembru 2020.

Ob tem smo ponosni, da nam je skupaj z vsemi vpletenimi v projekt #PRVAčebela uspelo narediti nekaj dobrega za čebele, za lokalne skupnosti in predvsem za bolj meden jutri prihodnjih generacij. S tem smo v Prvi osebni zavarovalnici izpolnili svojo obljubo ter dokazali, da smo odgovorni do naravnega in družbenega okolja, s katerim sobivamo.


Več informacij o družbeno odgovorni akciji PRVAčebela ter posamezne izjave mentorjev, krožkarjev in drugih si lahko ogledate na družbenih kanalih FB Prva pri življenjskih odločitvah in YouTube Prva pri življenjskih odločitvah.


Avtorja fotografij: Prva osebna zavarovalnica in Gašper Stopar, Občina Ivančna Gorica

 

 

 

 

 

 

 

VEČ O PROJEKTU


Ključne besede:
Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]