Novice  

Komentar dogajanja na kapitalskih trgih v letu 2017Svetovni delniški indeks (MSCI World) je v letu 2017 nadaljeval trend rasti, v lanskem letu je namreč pridobil 7,5 % (v EUR, vključujoč reinvestirane dividende). Za šesto zaporedno povečanje vrednosti na letni ravni je poskrbela okrepljena globalna gospodarska rast, centralni bankirji pa so v preteklem letu nadaljevali z vodenjem ohlapne denarne politike. Po drugi strani so največ strahu med vlagatelje kratkoročno vnesli teroristični napadi v Evropi, dogajanje v Kataloniji in trenja na Korejskem polotoku. V luči opisanih razmer so bile delniške naložbe v minulem letu bolj donosne od varnih obveznic.

 

Okrevanje evroobmočja

Okrevanje evroobmočja se je v preteklem letu odvijalo v okolju ohlapne denarne politike ECB, ki je s programom kupovanja obveznic prilivala vodo na mlin evropskim delnicam. Na stari celini se je namreč nadaljeval pospešen tempo gospodarske rasti, brezposelnost v evroobmočju pa se je na krilih večjega obsega novih naročil pri proizvodnih družbah dodatno znižala. Spodbuden je tudi podatek o proizvodni aktivnosti, ki se krepi najhitreje vse od začetka tega tisočletja, najvišjo rast v zadnjih šestih letih pa beleži storitveni sektor.

 

Dogajanje onkraj Atlantika

Onkraj Atlantika so vlagatelji spremljali v kakšnem obsegu bo ameriški predsednik Donald Trump uspel uresničiti predvolilne obljube o spodbudah, namenjenih ameriškemu gospodarstvu. V ZDA se je gospodarska rast tekom leta 2017 sicer opazno krepila, vendar predvsem na račun bolj zapravljivih ameriških potrošnikov, ki so razprli svoje denarnice. To je podžigalo dobičke ameriških družb, kar se je odrazilo na novih rekordih tamkajšnjih borznih indeksov. Zaradi občutnega znižanja vrednosti ameriškega dolarja glede na evro (-12,4 %) je donosnost osrednjega ameriškega borznega indeksa za evrskega vlagatelja znašala »le« 6,9 %. Upadanje vrednosti dolarja ter zniževanje dolgoročnih obrestnih mer v ZDA pa so spodbudili selitev kapitala na trge v razvoju, ki so v preteklem letu zabeležili 20,4 % rast (v EUR).

 

Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]