Novice  

Finančni trgi v septembru 2020PRVA komentar dogajanja na finančnih trgih

Pretekli mesec se je začel z rekordi na ameriški borzi, saj so delnice tehnoloških podjetij močno pridobivale na vrednosti. Proizvajalec pametnih telefonov Apple je denimo presegel tržno kapitalizacijo 2 bilijona dolarjev vrednosti, kar pred tem ni uspelo še nobeni borzni družbi. Nadaljevanje meseca pa ni potekalo po željah borznih vlagateljev, saj so ameriške delnice že kmalu za tem zabeležile največji enodnevni padec v zadnjih 3 mesecih, največ pa so na vrednosti izgubljale prav tehnološke družbe. Pretekla rast na borznem parketu je zasejala dvom med vlagatelji ali so delnice vendarle predrage, kar je vodilo v unovčevanje dobičkov.

V začetku meseca je bila onkraj Atlantika objavljena spodbudna novica z ameriškega trga dela o avgustovskem znižanju stopnje brezposelnosti za 1,8 o.t. na 8,4 %, kar je preseglo pričakovanja analitikov. Tudi predsednik ameriške centralne banke (Fed) je potrdil, da se gospodarsko stanje v ZDA izboljšuje, kljub temu pa opozoril na dolgo pot do popolnega okrevanja. V Fed-u prav tako napovedujejo ničelne obrestne mere vsaj do konca leta 2023. Pozornost vlagateljev je bila sicer pretekli mesec usmerjena predvsem na dogajanje pri tehnoloških družbah, delnica proizvajalca električnih avtomobilov Tesla Motors je namreč pri -21% zabeležila največji enodnevni padec v svoji zgodovini.

Na stari celini so vlagatelji spremljali podatek o naročilih nemških proizvodnih podjetij, ki je že tretji mesec zapored porasel, vendar skromna 2,8 % mesečna rast nakazuje na ohlajanje proizvodne aktivnosti, kot posledice slabšega domačega povpraševanja. Nemški kazalnik ZEW, ki kaže pričakovanja glede stanja v gospodarstvu v prihodnjih 6 mesecih, pa je porasel več od pričakovanj analitikov. Tudi Evropska centralna banka je za evroobmočje napovedala manjše krčenje v letu 2020 od prvotnih pričakovanj, a istočasno tudi opozorila, da največjo grožnjo gospodarskemu okrevanju predstavlja rast števila obolelih za novo koronavirusno boleznijo in brexit.

Ob povečani negotovosti je večina pomembnejših svetovnih borznih indeksov pretekli mesec zaključila v rdečih številkah. Rast števila obolelih v Evropi in ponovno uvajanje ukrepov za zajezitev Covid-19 sta povzročila skrb vlagateljev, da bi se gospodarsko okrevanje lahko upočasnilo. Unovčevali so dobičke na delniških trgih in svoje premoženje selili v bolj varne obvezniške naložbe, ki so pretekli mesec posledično pridobivale na vrednosti.

Tako se je zaključilo tretje četrtletje, pozornost vlagateljev pa bo sedaj osredotočena na sezono objav poslovnih rezultatov družb. Pričakovanja analitikov so se tekom tekočega četrtletja nekoliko izboljšala, saj so zadnje napovedi o dobičkih družb iz indeksa S&P 500 nekoliko bolj optimistične.

 

Gibanje borznih indeksov*sprememba / pretekli mesecletos (do 30. 9 2020)
Evropa (STOXX Europe 600 )-1,41 %-11,56 %
ZDA (S&P 500)-1,98 %1,13 %
Svetovni razviti trgi (MSCI World)-1,62 %-2,57 %
Trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets)0,26 %-5,32 %
Slovenija (SBITOP Index)-0,32 %-8,63 %
USD/EUR-1,86 %4,39 %
* cenovni indeksi v EUR, vir: Bloomberg

Donosnost državnih obveznic30. 09. 202031. 12. 2019
10 - letna slovenska državna obveznica0,04 %0,27 %
10 - letna nemška državna obveznica-0,52 %-0,19 %
10 - letna ameriška državna obveznica0,68 %1,92 %
Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]