Novice  

Komentar dogajanja na finančnih trgih v aprilu 2020Mesec april je bil poln sonca, tudi za vlagatelje. Po hudem upadu v mesecu marcu, so se v mesecu aprilu globalni kapitalski trgi močno okrepili, pri čemer je osrednji ameriški delniški indeks S&P 500 dosegel najvišjo mesečno rast po letu 1987.

Kljub nadaljnjemu širjenju virusa COVID-19 po svetu, je število novih okužb s koronavirusom v nekaterih državah pričelo upadati, kar je privedlo do priprave in realizacije načrtov o postopnem odpiranju gospodarstev. Ne glede na slabe gospodarske napovedi, ki jih Mednarodni denarni sklad (IMF) primerja z veliko gospodarsko krizo iz konca dvajsetih in dejstvo, da konca epidemije še ni na vidiku, kapitalski trgi glede na trend očitno stavijo na idealno gospodarsko okrevanje, ki bo zaradi bilijonskih monetarnih in fiskalnih vzpodbud sledilo epidemiji.

Tako je osrednji ameriški delniški indeks v aprilu nadomestil približno polovico izgubljenega iz februarsko-marčevskega upada in mesec zaključil dobrih 13 odstotkov nad izhodiščem (v EUR). Vodilno vlogo pri omenjenem odboju so imele tehnološke delnice. Na prešerno razpoloženje vlagateljev je nekoliko negativno vplivala šele objava marčevskega indeksa potrošniškega zaupanja organizacije Conference Board, ki je s 118,8 točke upadel na 86,9, kar je najnižja raven v skoraj zadnjih šestih letih. Upanje, da se bo življenje počasi vrnilo v ustaljene tirnice, je poganjalo tudi evropske delniške trge, ki so beležili rast in mesec zaključili pri 6,5% (merjeno z Stoxx Europe 600 v EUR), še nekoliko višje pa so mesec zaključili razvijajoči se trgi (9,5% merjeno z MSCI Emerging Markets v EUR). Če sklepamo po gibanjih omenjenih indeksov, finančni trgi vsaj zaenkrat globoke finančne recesije ne pričakujejo.

Skorajda kontrastne pa so ocene Mednarodnega denarnega sklada (IMF), v katerih naj bi se svetovno gospodarstvo v letošnjem letu skrčilo za 3%, od tega v razvitih državah za 6,1% in 1% v državah v razvoju. Največje krčenje v višini 7,5% napovedujejo prav gospodarstvu evroobmočja, razlog gre iskati v veliki povezanosti upadle mednarodne trgovine z evropskim gospodarstvom. Da bo slednje pod velikim pritiskom nakazuje tudi povprečni upad indeksa nabavnih menedžerjev PMI za evroobmočje, ki je v aprilu dosegel najnižjo vrednost v več kot dvajset letni zgodovini izračunavanja tega vodilnega gospodarskega indikatorja.

Omenimo še gibanje cene nafte, ki je v drugi polovici meseca upadla na minus 37 USD za sodček. Gre za ceno zahodnoteksaške nafte WTI Cushing glede na terminsko pogodbo, ki je zapadla v dospetje v začetku maja. Zaustavitev svetovne gospodarske aktivnosti ter povečana proizvodnja nafte zaradi spora med proizvajalkami sta privedli do skorajda polne zasedenosti ameriških skladišč nafte, zaradi česar so morali prodajalci terminskih pogodb kupcem plačati, da prevzamejo nafto. Negativna cena nafte in njen upad za več kot 100 odstotkov sta prav gotovo novi dimenziji trgovanja s črnim zlatom.

Gibanje borznih indeksov*sprememba / pretekli mesecletos (do 30. 4. 2020)
Evropa (STOXX Europe 600 )6,50 %-17,53 %
ZDA (S&P 500)13,17 %-6,87 %
Svetovni razviti trgi (MSCI World)11,27 %-10,09 %
Trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets)9,50 %-14,38 %
Slovenija (SBITOP Index)9,37 %-13,42 %
USD/EUR-0,31 %-2,60 %
* cenovni indeksi v EUR, vir: Bloomberg

Donosnost državnih obveznic30. 04. 202031. 12. 2019
10 - letna slovenska državna obveznica0,68 %0,27 %
10 - letna nemška državna obveznica-0,59 %-0,19 %
10 - letna ameriška državna obveznica0,64 %1,92 %

 

Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]