Novice  

Komentar dogajanja na finančnih trgih november 2018November je borznim vlagateljem prinesel pozitivne donosnosti tako na razvitih (MSCI World; +1,06% v EUR) kot na trgih v razvoju (MSCI Emerging Markets; +4,04% v EUR). V začetku meseca so namreč vlagatelji v ameriške delnice z navdušenjem sprejeli rezultat ameriških kongresnih volitev, saj je razmerje moči med demokrati in republikanci bolj izenačilo, konec meseca pa so vlagatelji z odobravanjem sprejeli ohlapno retoriko ameriške centralne banke (Fed) v smeri počasnejšega tempa dvigovanja ključne obrestne mere. Dodatno je na močno pozitivno donosnost trgov v razvoju v preteklem mesecu vplivala sklenitev 90-dnevnega premirja med ZDA in Kitajsko, ki ohranja raven ameriških carin na pred tem določenih nivojih. Po drugi strani so po donosnosti v preteklem mesecu zaostale naložbe iz Evrope (STOXX Europe 600; -0,99%), in sicer kot posledica povišane negotovosti glede Brexita, italijanskega proračuna ter slabših podatkov o stanju nemškega gospodarstva.

Omenjeno napovedano počasnejše dvigovanje obrestnih mer v ZDA je prispevalo k znižanju zahtevanih donosnosti najkakovostnejših obveznic na dolgem delu krivulje. Istočasno pa so pribitki obveznic z nižjo bonitetno oceno, tako na stari celi kot onkraj Atlantika, opazno porasli oziroma so cene teh obveznic izgubljale na vrednosti. Omeniti velja tudi sporočilo italijanske vlade, da je pripravljena spremeniti predlog proračuna za leti 2019 in 2020, kar je vplivalo na opazno rast cen italijanskih državnih obveznic v zadnjem tednu novembra.

V minulem mesecu lahko izpostavimo tudi dogajanja na trgu črnega zlata. Sodček nafte Brent je v novembru izgubil več kot petino svoje vrednosti, saj glavne proizvajalke nafte nadaljujejo z obsežnem črpanjem in s tem vplivajo na stanje na svetovnem trgu, ko ponudba nafte presega povpraševanje po tej surovini.

Med naložbami z izrazito negativno donosnostjo so v novembru izstopale delnice tehnološkega velikana Apple, ki so izgubile 18,7% (v EUR) vrednosti. Razlog za znižanje cene je posledica slabše napovedi prodaje novega telefona iPhone v prihodnjem četrtletju. Dodatno pa je vlagatelje razočaralo dejstvo, da v prihodnje Apple ne bo več objavljal števila novo prodanih telefonov, tablic in računalnikov.

Borzni tobogani, kot smo mu bili priča v decembru (ameriški indeks S&P 500: -10,1% v EUR), niso nič nenavadnega saj delniški trgi povprečno vsaj enkrat na leto beležijo korekcijo v višini najmanj deset odstotkov, v večini primerov pa izgubo nadomestijo prej kot v nekaj mesecih. Še več, 100 letna zgodovina na razvitih borzah kaže, da take korekcije na doseženo donosnost dolgoročnega vlagatelja, bistveno ne vplivajo.

Gibanje borznih indeksov*sprememba / pretekli mesecletos (do 30. 11. 2018)
Evropa (STOXX Europe 600 )-0,99 %-5,62 %
ZDA (S&P 500)1,96 %11,67 %
Svetovni razviti trgi (MSCI World)1,06 %4,97 %
Trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets)4,04 %-6,76 %
Slovenija (SBITOP Index)3,49 %1,99 %
USD/EUR0,10 %-5,73 %
* cenovni indeksi v EUR, vir: Bloomberg
Donosnost državnih obveznic30. 11. 201829. 12. 2017
10 - letna slovenska državna obveznica1,08 %0,84 %
10 - letna nemška državna obveznica0,31 %0,43 %
10 - letna ameriška državna obveznica2,99 %2,41 %
Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]