Novice  

Če pacient obljubljene zdravstvene storitve ne dobi, je torej nimaPRVA Zdravje - do specialista v desetih dneh

Dolge čakalne vrste v zdravstvu vzbujajo skrb.

Kako si lahko v primeru bolezni ali poškodbe zagotovimo hitrejši dostop do specialista ali rehabilitacij? Čakalne dobe ostajajo glavna težava našega javnozdravstvenega sistema. Ne samo, da so dolge, vse prepogosto so tudi daljše od zakonsko dovoljenih. Z novim letom se bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje prestrukturiralo v obvezno, ni pa še jasno, ali prinaša rešitev najbolj perečega problema? Potrebujemo namreč dostop do zdravstvenih storitev v roku, kot se obljublja, in ne v roku, ki je daljši od zakonsko določenega.

 

Kakšne so koristi dodatnega zdravstvenega zavarovanja?

 Predvsem tako, da lahko brez skrbi poskrbite za svoje zdravje s hitrim dostopom do diagnoze in zdravljenja – torej brez večmesečnega, celo večletnega čakanja na pregled, operativni poseg ali rehabilitacijo.

Z napotnico stopnje “redno” se na primer na prvi dermatološki pregled v Sloveniji čaka povprečno 266 dni, pri izvajalcu z najdaljšo čakalno dobo pa kar neverjetnih 832 dni. V primeru, da imate za dermatološki pregled izdano napotnico stopnje “zelo hitro”, pri kateri je predvidena čakalna doba 14 dni, pa je v resnici povprečna pričakovana doba čakanja 112 dni. Med vsemi pacienti, napotenimi na dermatološki obravnavo v Sloveniji, jih kar 70,49 odstotka čaka dlje od dopustne čakalne dobe. Podobno je tudi pri drugih zdravstvenih obravnavah. Na prvi pregled in preostale zdravstvene storitve več kot polovica vseh naročenih pacientov v Sloveniji čaka dlje, kot je dopustna čakalna doba. Navedeni podatki se nanašajo na zadnje poročilo NIJZ iz avgusta 2023.

Izvajalci sicer vsem, ki čakajo dlje, kot je dopustno, pošljejo v podpis soglasje, s katerim pacienti pristanejo na tako dolgo čakanje. Čeprav si mnogi mislijo, da jim drugega, kot da čakajo, ne preostane, pa obstaja rešitev.

Rešitev za ohranjanje posameznikovega zdravja je pravo dodatno zdravstveno zavarovanje, ki omogoča hitro naročanje in zagotovljen hiter dostop do specialističnih storitev.

Poleg zagotavljanja širokega nabora zdravstvenih storitev s 23 področij medicine v 80 zasebnih zdravstvenih ustanovah v PRVI gradimo predvsem na zagotavljanju kakovostne uporabniške izkušnje. Posledično zaradi preprostega naročanja, jasnih informacij in obveščanja rezultati njihove ankete zadovoljstva kažejo, da bi 99 odstotkov uporabnikov njihovo dodatno zavarovanje priporočilo prijatelju.

 

Naročanje 24/7 in termin v 10 delovnih dneh

Hiter in pravočasen dostop do specialista oziroma ustreznega zdravljenja je pomemben del poti do najhitrejšega izboljšanja zdravstvenega stanja. Včasih gre za odločilen element, ki že na začetku začrta možnosti nadaljnjega okrevanja. Poleg tega pa vam bo hitrejša zdravstvena obravnava omogočila tudi hitrejšo vrnitev v normalno življenje in s tem krajši čas znižanega prihodka zaradi bolniške odsotnosti.

Najdaljša zagotovljena čakalna doba znotraj mreže izvajalcev zdravstvenih storitev PRVA Zdravje je deset delovnih dni.

Naš asistenčni center je zavarovancem na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Do strokovnih svetovalcev lahko dostopate prek telefona ali spleta. Poiskali vam bodo izvajalce zdravstvenih storitev, ki so na voljo hitro in so vam tudi lokacijsko blizu. Po organizaciji prvega termina pri specialistu in za primer potrebnega nadaljnjega zdravljenja sledi celovit načrt zdravljenja v najbližji zdravstveni ustanovi, pri enem izmed več kot 310 uveljavljenih zasebnih izvajalcev.

 

Samo pri PRVI do specialistov brez napotnice

 Za bolj celostno zdravstveno oskrbo so posamezniku na voljo različna kritja. Za najbolj osnovnega velja kritje Specialisti in zdravila. Ob novonastalih bolezenskih stanjih in poškodbah zagotavlja dostop do specialističnih zdravstvenih storitev z 22 področij medicine v največ desetih delovnih dneh, krije stroške pregledov in pripadajočih diagnostičnih preiskav na podlagi napotnice osebnega zdravnika ter plačilo zdravil, predpisanih na beli recept, do 250 evrov letno.

Kritje Operativni posegi posamezniku poleg hitrega dostopa do zdravnika zagotovi še kritje stroškov operativnih posegov v enodnevni obravnavi. Glede na dolge čakalne dobe javnega zdravstva večina zavarovancev izbere tudi kritje Rehabilitacije. Ta v enem letu omogoča šest obravnav fizioterapije, delovne ali protibolečinske terapije, ki so nadaljevanje specialistične obravnave. Vsi, ki že imate postavljeno diagnozo za zdravljenje, lahko izberete tudi kritje Drugo zdravniško mnenje. S tem si lahko izboljšate potek zdravljenja in pomirite morebitne negotovosti ter poiščete odgovore na še vsa odprta vprašanja.

Zavarovanje lahko sklenete sami prek spleta, najbolj pa se splača sklenitev kombinacije kritij oziroma paketa Nadstandard. Edino zavarovanci s tem paketom imate možnost naročanja na zdravstvene storitve brez napotnice osebnega zdravnika.

To je še kako dobrodošlo ob prezasedenosti osebnih zdravnikov, zaradi česar je včasih za obisk treba čakati dlje časa. Pa zakaj bi? Naj bosta zdravje in hitra možnost zdravljenja na prvem mestu.


Ključne besede:
Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]