Novice  

Zakaj bi čakali na operacijo, ko se mudi? Zagotovite si dostop v največ 10 delovnih dnehzdravstcveno zavarovanje - zakaj bi čakali na operacijo

Tako rekoč vsi Slovenci in Slovenke imamo izkušnjo ali poznamo koga, ki je na operacijo ali drugo zdravstveno storitev čakal (pre)dolgo. Urejeno obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje naj bi posameznikom omogočalo dostop do zdravstvene obravnave glede na vrsto dodeljene napotnice.

Na podlagi nujnosti zdravstvenega stanja se lahko osebni zdravnik odloči za:

 1. nujno napotnico (obravnava najkasneje v 24 urah),
 2. zelo hitro napotnico (obravnava v 14 dneh po izdaji),
 3. hitro napotnico (obravnava najkasneje v 3 mesecih) ali
 4. redno napotnico (obravnava najkasneje v 6 mesecih).

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je stanje v realnosti precej drugačno, čakalna doba, ki se določi na podlagi aktualnih čakalnih vrst, je precej daljša. Že pri napotnici s stopnjo zelo hitro povprečna dolžina čakanja presega dopustno mejo v vsaj 65 odstotkih. Pri prvih pregledih je povprečna dolžina čakanja na termin zdravstvene obravnave presežena kar za 72 odstotkov.

Imamo dobre novice: da bi se izognili takšnemu scenariju, lahko poskrbite sami, in sicer s sklenitvijo paketov, ki vam jih ponuja zdravstveno zavarovanje PRVA Zdravje!

 

Takšna zgodba se lahko pripeti prav vsakemu od nas

45-letni Martin iz Slovenj Gradca je pomagal bratu pri spravilu sena. Z vilami je nalagal seno s prikolice v puhalnik. Ob nepravilnem in sunkovitem gibu je začutil močno bolečino v hrbtenici, ki se je razširila vse do pete, zato je moral takoj prenehati delati. Ker ga občasne bolečine v hrbtenici tarejo že od mladosti, je sklepal, da gre verjetno za zdrs medvretenčne ploščice oz. išias. Martin ima seveda sklenjeno le obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ker je bolečina po navadi v nekaj dneh izzvenela, je Martin tudi tokrat vzel močne analgetike in upal, da bo čim prej minilo. Išias niti po treh tednih ni izzvenel, zaradi česar ga je začelo skrbeti, da gre za resnejšo težavo, ki je ne bo mogel odpraviti le z analgetiki. Končno je po prigovarjanju žene odšel k zdravniku in jih slišal, zakaj ni že prej prišel na pregled. Ker ni imel težav z odvajanjem blata in urina, mu je zdravnik predpisal močnejše analgetike in ga z napotnico s stopnjo nujnosti hitro napotil na pregled v ortopedsko ambulanto. Izkazalo se je, da je najkrajša čakalna doba približno 30 dni, in še to v Ljubljani, njegova bolečina pa je postajala vse bolj obremenjujoča. Odločil se je za samoplačniški pregled pri ortopedu v domačem kraju; po plačljivem pregledu in MR-izvidu, ki je nakazal diskus hernijo, so ugotovili, da bo zaradi bolečine, ki ne pojenja, potreben operativni poseg. Za Martina bi bila najboljša uveljavljena metoda operacije z minimalno invazivnim pristopom, a nanjo se v sistemu javnega zdravstva čaka dolgo.

Kljub visokim stroškom se je Martin odločil, da gre na samoplačniško operacijo, saj je imel privarčevanega nekaj denarja, ki ga je sicer predvidel za potovanje. Potovanju se je odrekel, saj sta bili bolečina in oviranost gibanja veliki in si je najprej želel čimprejšnjega okrevanja, na dopust pa se bo odpravil čez nekaj let, ko bo znova kaj privarčeval.

Po posegu je od osebnega zdravnika dobil delovni nalog za fizioterapijo, in ker ni imel več prihrankov, je moral počakati, da je prišel na vrsto, kar je trajalo skoraj tri mesece. Vse to je vplivalo tudi na njegovo dolgotrajno bolniško odsotnost, zaradi česar je bil njegov osebni dohodek približno pol leta precej nižji.

 

Kaj bi se zgodilo, če bi imel Martin sklenjeno zdravstveno zavarovanje PRVA Zdravje?

Poklical bi točko PRVA Zdravje, saj mu ta pravica pripada v sklopu paketa zdravstvenega zavarovanja, ki ga je sklenil. Gre za paket kritij Specialisti – paket Nadstandard, Operativni posegi – Srednji paket (letna zavarovalna vsota 8.000 evrov) in Rehabilitacije. Svetovalec na točki PRVA Zdravje bi Martinu prijazno razložil potek zdravljenja in mu čez 4 delovne dni zabeležil termin pri specialistu ortopedu. Ta bi ga usmeril na diagnostiko, ki bi lahko razkrila vzrok bolečine. Po 5 delovnih dneh bi Martin pridobil vso zdravstveno dokumentacijo, na podlagi katere bi ortoped lahko določil diagnozo in nadaljnji potek zdravljenja. Pojasnil bi mu stanje in mu svetoval čimprejšnji poseg. Martin bi se s specialistovim predlogom seveda strinjal, operacijo bi imel čez 7 delovnih dni. V 16 delovnih dneh bi torej opravil potrebno diagnostiko in poseg.

Zdravnik bi mu predpisal rehabilitacijo, ki bi mu postopoma pomagala mobilizirati hrbtenico, obnoviti mišično moč in osvojili pravilno gibanje. Na točki PRVA Zdravje bi mu svetovalci organizirali fizioterapijo že čez 3 delovne dni, kasneje pa bi na podlagi izvida pri osebnem zdravniku pridobil delovni nalog za fizioterapijo v sistemu javnega zdravstva, vendar bi moral nanjo počakati skoraj 3 mesece.

Kot lahko razberemo iz konkretnega primera, bi Martin, ki ima sklenjeno klasično zdravstveno zavarovanje, dolgo čakal na poseg, trpel neznosne bolečine in tvegal poslabšanje. Seveda bi bil nezmožen opravljati svoje delo, dlje bi bil na bolniški, s čimer bi lahko celo tvegal izgubo službe, njegov osebni dohodek pa bi bil znatno okrnjen. Če pa bi poskrbel za zdravstveno zavarovanje PRVA Zdravje, bi lahko do pregleda pri specialistu in do operacije prišel že v desetih delovnih dneh.

Da celovito poskrbite za vse morebitne zaplete, je najbolje poskrbljeno s sklenitvijo paketa vseh zavarovalnih kritij. V tem primeru namreč zdravstveno zavarovanje vključuje:

 • kritje Specialisti – Standard ali Nadstandard (hitra in učinkovita diagnostika, ki je potrebna za postavitev diagnoze, morebiti potrebni poseg ali rehabilitacijo); v paketu Nadstandard imate možnost dostopa do specialistov celo brez napotnice!
 • kritje Operativni posegi (krijejo organizacijo in stroške posega).
  • Srednji paket ima letno zavarovalno vsoto 8.000 evrov in zajema 53 posegov ali zdravstvenih storitev.
  • Veliki paket ima letno zavarovalno vsoto 30.000 evrov in zajema kar 84 različnih posegov ali zdravstvenih storitev. Če paket kombinirate s kritjem Specialisti, se nabor različnih ali zdravstvenih storitev še poveča.
 • kritje Rehabilitacije (obvezno za dokončno in celovito okrevanje po poškodbi ali posegu).
  • V enem zavarovalnem letu lahko koristite 6 obravnav fizioterapije, delovne terapije ali protibolečinske terapije.

Ne čakajte na najhujše, temveč se preventivno zavarujte pred pastmi, ki jih prinašajo (pre)dolge čakalne dobe!

Zdravstveno zavarovanje PRVA Zdravje vam bo zagotavljalo brezskrbnost, saj boste imeli ob nepredvidenih zdravstvenih zapletih možnost dostopa do specialistov in obravnave v največ 10 delovnih dneh.

 

ODGOVORNI DANES, SKRB MANJ JUTRI

Želite osebno svetovanje? Izpolnite obrazec za neobvezujoče povpraševanje in kontaktiral vas bo naš svetovalec.

  Ključne besede:
  Bodite obveščeni prvi

  [sibwp_form id=1]