Novice  

PRVA ostaja generalni sponzor Slovenske reprezentance v športnem plezanjuPred pričetkom nove plezalne sezone se je v ljubljanski Bolder sceni odvijala tiskovna konferenca za predstavnike medijev. V dobrem in slabem, v bolj in manj tekmovalni sezoni, PRVA naslednja 4 leta ostaja ponosni generalni sponzor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

V obdobju epidemije je velik udarec doživel tudi šport, lanska sezona je bila posledično zelo okrnjena. »Ampak naš pogled je še vedno uperjen proti vrhu in z novo sezono tekmovanj obračamo nov list. Letos je način izvajanja tekem že precej boljši kot lani, zato ne pričakujemo večjih odpoved, se pa zavedamo, da bodo potovanja v druge države po svetu prinesla tudi dodatne pogoje za tekmovalce. Prisotnost gledalcev bo bistveno okrnjena, zato pa bomo navijači tekmovalcem pozitivne spodbude prenašali preko televizijskih in internetnih prenosov tekem. Poleti nestrpno pričakujemo prve nastope v športnem plezanju na olimpijskih igrah, kjer bo športno plezanje vključeno prvič. Držimo pesti za Janjo Garnbret in Mio Krampl, ki bosta zastopali barve Slovenije. Po Tokiu se bodo oči svetovne športno plezalne srednje usmerile v Slovenijo, kjer bomo prvi konec tedna v septembru gostili tekmo svetovnega pokala. Še vedno upamo, da se bodo razmere umirile do te mere, da bo možen ogled in navijanje na tekmi v živo. Posebna zahvala gre seveda generalnemu sponzorju reprezentance v športnem plezanju Prvi osebni zavarovalnici in ostalim sponzorjem, ki se zavedajo pomena športnega plezanja in nas podpirajo tudi v teh oteženih časih je ritem sezone napovedal generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu.

V dobrem in slabem, v bolj in manj tekmovalni sezoni, PRVA z veseljem ostaja generalni sponzor reprezentance. S Planinsko zvezo Slovenije smo podpisali pogodbo o sodelovanju še za naslednja štiri leta in skupaj bomo navijali za nove zmage. »V Prvi zagovarjamo zdrav in odgovoren način življenja, saj je le tako lahko naš jutri varnejši in lepši. Pred tremi leti smo iskali način, kako  bi svoje poslanstvo najbolje predstavili širšemu občinstvu. Svoj glas smo našli v predanih, zagrizenih in perspektivnih mladih športnih upih, ki so navduševali z močno voljo. Z nizanjem konstantnih uspehov aktivno skrbijo za razvoj plezalnega športa v Sloveniji. In veseli nas, da popularnost plezalnega športa raste in da je vedno več mladih navdušenih plezalcev.  Tri plezalne sezone kasneje smo po strmih vzponih in kar 54 skupno zbranih medaljah na različnih tekmovanjih bogatejši za zares lep razgled z vrha. V obdobju naslednjih štirih let se bodo pojavili novi izzivi, eden izmed večjih bo zagotovo naskok na olimpijsko zlato. Vse to pa so zgolj nove izjemne priložnosti, da ekipa slovenskih plezalk in plezalcev utrdi svoj položaj PRVI na svetu. Mi bomo vsekakor celo letošnjo sezono držali pesti in upamo, da se bo zgodil PRVI nastop športnih plezalcev na olimpijskih igrah, prav tako pa se veselimo tudi septembrske tekme svetovnega pokala na slovenskih tleh,« je povedala članica uprave Prve osebne zavarovalnice Nataša Hajdinjak.

Sezona v športnem plezanju 2020 je bila zelo drugačna, kot smo bili vajeni doslej. Zaradi epidemije je odpadla večina mednarodnih tekem, tako da tekmovalci niso mogli pokazati vseh svojih kvalitet. Zaradi epidemije so bile prestavljene celo olimpijske igre v Tokiu. Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je uspela spraviti pod streho eno samo tekmo svetovnega pokala, kjer sta Janja Garnbret in Domen Škofic pobrala drugi mesti.

V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali: športne plezalke Janja Garnbret, Katja Debevec, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek in Lucija Tarkuš ter športni plezalci Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic, Gregor Vezonik in Žiga Zajc.

Mednarodna zveza za športno plezanje je objavila koledar tekem in prva bo na sporedu 16. aprila v Meiringenu v Švici. Od konca julija do začetka avgusta bodo olimpijske igre v Tokiu, prvi teden v septembru bo tekma v Sloveniji, konec istega meseca še svetovno prvenstvo v vseh disciplinah v Moskvi. Tekmovalno leto se za plezalce končuje sredi oktobra na Kitajskem. Ta konec tedna, 28. marca, bo na balvanski steni v Log-Dragomerju prva tekma državnega prvenstva. »Glede na razmere s covidom-19, ki se žal vlečejo že več kot leto in so naš šport na nivoju svetovnega pokala skorajda ustavile, lahko rečem, da je prvi cilj reprezentance udeležba na tekmovanjih. Trenutno smo popolnoma osredotočeni na prvo tekmo svetovnega pokala v Švici, kako bo naprej, bomo žal morali urejati sproti, saj sta naslednji dve tekmi že prestavljeni na jesen. Glavni cilj sezone in želja po odličnem rezultatu sta zagotovo olimpijske igre v avgustu ter svetovno prvenstvo v septembru. Do takrat bomo trenirali po začrtanem urniku in upamo, da bo vmes čim manj izpadov tekem. Olimpijske igre posebej ne bodo vplivale na delo reprezentance, seveda vplivajo na program treninga in tekmovanj za Janjo in Mio, vendar pa ostali zaradi tega ne bodo drugače trenirali,« je letošnjo tekmovalno sezono napovedal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Letošnja sezona treningov je v polnem zagonu. Reprezentanca je imela prve treninge že januarja. Trenirala je predvsem v Kopru in Ljubljani, en trening so člani opravili tudi v Avstriji. »Trenutna pripravljenost reprezentančne vrste ni slaba, je pa težko opraviti primerjavo, sploh zaradi dolgega obdobja stagnacije v času epidemije.  Mednarodna tekmovanja se začnejo v začetku naslednjega meseca in sicer z evropskim pokalom v balvanih. Takoj zatem pa nas čaka že prva tekma svetovnega pokala v balvanih v švicarskem Meiringenu. Treningi so bili v tem obdobju posvečeni balvanom, opravili smo tudi kar nekaj simulacij in izborne treninge za prihajajoče nastope. Zadnji izbor pa bo že ta konec tedna na domačem državnem tekmovanju na Logu,« je povedal pomočnik selektorja in trener Luka Fonda.

Najboljša slovenska športna plezalka Janja Garnbret  je v lanskem letu na edini tekmi svetovnega pokala zasedla drugo mesto in na obeh tekmah državnega prvenstva odnesla zlati medalji. Od svetovnega prvenstva na Japonskem pred letom in pol ima v žepu tudi vozovnico za olimpijske igre v Tokiu. »V lanski sezoni sem se zelo veliko naučila o sebi, o treningu in za letošnjo sezono imam nov načrt. Olimpijske igre so moj glavni cilj sezone. Motivacije letos ne manjka, cilj je jasen, treningi pa potekajo po načrtu. Februarja sem želela s trenerjem odpotovati na Japonsko in tam opraviti dvotedenske priprave, ampak nama ni uspelo, tako da se je načrt malce spremenil. Drugače sem zelo zadovoljna, da gre vse tako, kot sva si zamislila. Treniram seveda vse tri discipline, nekaj več je tudi hitrostnega treninga. Olimpijske igre so sanje vsakega športnika in nastopiti na njih je izjemna čast. Veselim se, da bom letos končno izkusila slast največjega športnega tekmovanja

Še ena Slovenka ima vstopnico za olimpijske igre. To je Mia Krampl. Lani je ostala brez vsakršne mednarodne tekme in letos jih že res komaj čaka. »Ne vem, kdaj sem nazadnje toliko časa samo trenirala brez da bi tekmovala. Še vedno enkrat na teden treniram hitrost, ostali treningi so posvečeni vzdržljivosti. Čeprav je bil prvotni načrt dlje časa trenirati balvane, sva se zaradi poškodbe kolena s trenerjem odločila, da prej začnem s treningom dolgih smeri, saj so manj agresivne za koleno in tako lahko nemoteno treniram. Zaradi OI si nočem delati dodatnih pritiskov. Je kot vse ostale tekme in moj cilj je odplezati najbolje kot lahko. Če mi to uspe, bom zadovoljna.« A četudi je lani ostala brez marsičesa samoumevnega, leto 2020 vseeno ni bilo tako slabo. »Leto sem kar se da dobro izkoristila za trening in delala na svojih slabostih. Poleg tega pa sem veliko časa preživela z družino. Hvaležna sem jim, da se tako dobro razumemo in drug drugega podpiramo

Jernej Kruder, specialist za balvanske tekme, je lani postal evropski prvak v tej kategoriji, a kasneje na prvenstvu izgubil tekmo za olimpijsko vozovnico. Za letos si predvsem želi, da bo sezona svetovnega pokala ponudila vse načrtovane tekme. Njegovi treningi so zelo podobni prejšnjim sezonam. »Baterije sem poleg plezanja v Španiji dodatno še napolnil na potovanju po Italiji in Švici, kar pomeni, da sem “trening” posvetil predvsem balvanom in fizični moči. Vmes sem dostikrat skočil na kakšen trening za moč prstov in se seveda udeležil še vseh obveznih treningov reprezentance

Jernej Kruder in Janja Garnbret sta bila po izboru Komisije za športno plezanje PZS izbrana za najuspešnejšega plezalca  leta 2020.

 Ključne besede:
Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]