Novice  

Počitnice so tu, poletje ima svojo močToplejši in daljši dnevi nam dajejo energijo. Poletje ima svojo čarobno moč. Morebiti bodo počitnice in dopust malce drugačni kot so bili do sedaj. Kje dopustovati, kdaj, ali je dovolj varno, kakšne bodo razmere in pravila na destinaciji, ki smo si jo izbrali za oddih. Vse to so vprašanja, s katerimi se sedaj ukvarjamo, ko se šolsko leto zaključuje in se načrtujejo dopusti.

Kljub vsemu, kar smo doživeli v preteklih mesecih, je sedaj čas, da skrbi in vsakodnevne obveznosti za čas počitnic potisnemo vstran. Potrebujemo oddih, sprostitev in da se vse skrbi, strahovi in dvomi preteklega obdobja zmehčajo v naših spominih. Utrujeni smo in polni stresa, kar pomeni, da je nujno, da se razelektrimo ter sprostimo v času, ko si privoščimo dopust. Verjamem, da je sedaj tudi čas, da se oddahnemo in družimo z nam ljubimi ljudmi, s katerimi morebiti nismo imeli intenzivnih stikov, ko smo se držali vsak svojega doma. Mnogi bomo dopustovali v različnih krajih po naši ljubi in prelepi domovini, jo raziskovali in uživali v njenih lepotah in naravi.

 

Vsaka pot se vedno začne s prvim korakom

Poletje je čas, ko odidemo na morje, v gore ali v kakšno tujo deželo. Glede na specifiko sedanjega trenutka bomo v veliki meri ostali v domači deželi, kar lahko izkoristimo za enodnevna pohajanja ali dopustovanje v neznanih kotičkih Slovenije. Kot vemo, se vsaka pot začne s prvim korakom.

 1. Skličite družinski sestanek. Odvisno od starosti otrok se starša dogovorita, kam bi odšli, da bo varno, cenovno primerno vašemu žepu in kaj želite doživeti ali raziskati. Sedaj je čas, da pogledate širšo sliko in poiščete nove destinacije znotraj lokalnega okolja ali sveže kraje, v katerih še niste bili.
 2. Raziskovanje ima svoj čar. Če greste na morje, k nam na Obalo ali v sosednjo državo, ki je tradicionalno cilj poletnega dopustovanja, predlagam, da naredite kaj drugače, kot ste do sedaj. Zakaj ne bi tegale poletja izkoristili za malce drugačne počitnice? Raziskovanje novih krajev in pridobivanje novih vtisov je izjemno pomembno za tiste sive jesenske dni, ko nam gre dež na živce in so dnevi vedno krajši, pa nas grejejo skupni družinski spomini na poletne dogodivščine.
 3. Naredite načrt, kdaj se odpravite, za koliko časa, kaj želite obiskati, preverite ali so določene znamenitosti odprte oziroma kakšen imajo odpiralni čas. Poiščite primerno nastanitev in si zastavite določen znesek, ki ste ga pripravljeni porabiti za izkušnjo, ki je pred vami.
 4. Otrokom podarite spomine in izkušnje! Prepričana sem, da ne potrebujejo najnovejše igrice ali telefonskega aparata temveč jih starši obdarite s dogodivščinami, ki jih doživijo skupaj z vami, starši, ki se smejete, radovedno skupaj z otroki iščete skrite zaklade, raziskujete lokalne kraje in poskušate tradicionalne dobrote. Verjemite, da vam bodo otroci tudi čez leta, ko bodo že odrasli, hvaležni za takšne nepozabne spomine in za prijetne, včasih tudi koristne izkušnje, ki so jih skupaj z vami nabrali.

 

Družinski odnosi in finančni izzivi

Dopust je čas, ko se družinski člani tudi bolj povežejo. Ker govorimo o oddihu, ko nismo vpeti v službene obveznosti, se res lahko bolje in lažje posvetimo eden drugemu v krogu družine. Kar ste ugotovili v preteklih nekaj mesecih glede odnosov med posameznimi družinskimi člani in kako ste gradili medsebojno dinamiko, to sedaj lahko bolj spočiti tudi utrjujete. Odnosi se ne krepijo samoumevno, v njih je potrebno vlagati, se pogovarjati, prilagajati, sodelovati in dogovarjati z nekim skupnim ciljem. Tokratna skupna vizija je preživeti sproščeni čas skupaj in obenem konstruktivno oblikovati finančni načrt potrošnje denarja za počitnikovanje.

 1. Starši naredite načrt, koliko denarja želita potrošiti za poletni oddih. Poletje je vendarle čas, da si lahko skupaj kaj lepega privoščimo, se počutimo vsaj za nekaj trenutkov razbremenjene vsakodnevnih skrbi. Kakšna je vaša finančna konstrukcija?
 2. Varčevanje je pomemben del družinskih financ. Zato je tudi pomemben dogovor med partnerjema, ali boste del privarčevanih sredstev porabili za dopust izjemno pomemben. Izognite se stresu, ki lahko sledi ob preveliki porabi. Dolgoročni cilji, ko varčujemo z določenim namenom, nam dajejo strukturo in zavedanje, zakaj določen del prihodkov namenjamo za varčevanje.
 3. Odgovorno upravljanje s finančnimi viri je pomemben del partnerskega odnosa. Tukaj je v ospredju vajin dogovor, kako bosta razpolagala s prihodki, kolikšen del bo namenjen varčevanju, koliko denarja pa bosta namenila uživanju v poletju in nabiranju sončnih žarkov in, kot radi rečejo »vitamina D«.

Včasih želja po ugodju nadvlada razumsko finančno strategijo. Zato predlagam, da še pred dopustniškim odklopom oblikujeta načrt, ali dogovor koliko denarja sta pripravljena nameniti za dopust in to brez slabe vesti. Uživati je treba in se obenem zavedati, da nas po vrnitvi v vsakodnevno življenje še vedno čakajo novi, dolgoročni cilji, ki si jih želimo doseči. Poiščite pravo razmerje med ugodjem in stroški, pa boste sproščeni tudi na tem področju.

Poletje je pomembno za revitalizacijo organizma in sprostitev, pri tem pa toplo svetujem, da se še bolj ljubeče povezujete med seboj, nadaljujte z gradnjo ljubečih in kvalitetnih odnosov, komunicirajte in si izražajte ljubečo naklonjenost.

Melita Kuhar

Vsak izmed nas ima svojo zgodbo

Melita je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka. Svojo Svetovalnico vodi več kot desetletje. Je avtorica štirih knjig: Iskreno o partnerstvu, Iskreno o vzgoji otrok in najstnikov, Iskreno o intimnosti in Iskreno o osebni rasti.

Je mama uspešne študentke, ki sicer študira v tujini, a se je v temle času preizkušnje za vse nas uspešno vrnila v domovino in opravlja izpitne obveznosti na daljavo. S svojimi pozitivnim pristopom lajša dvome in stiske mnogim od nas, vodi svetovanja online, po skypu in nadaljuje z ozaveščanjem, da je ravno v tehle časih izjemno pomembno biti strpen, spoštljiv, solidaren in sočuten.

ODGOVORNI DANES, SKRB MANJ JUTRI

Vas zanima sklenitev ali podaljšanja zavarovanja? Imate vprašanje? Izpolnite obrazec in kontaktirali vas bomo.

  Ključne besede:
  Bodite obveščeni prvi

  [sibwp_form id=1]