Novice  

PRVA zopet prejela naziv Naj pokojninski skladBorko Vrečko je v imenu PRVE prevzel nagrado za Naj uravnoteženi pokojinski sklad 2022

Za dodatno pokojnino danes varčuje že več kot pol milijona posameznikov, kar je približno vsak drugi delovno aktivni v Sloveniji. Večina zavarovancev je v PZPZ vključenih prek svojih delodajalcev, tudi v PRVI ima danes kolektivno shemo vzpostavljeno že več kot 3.000 podjetij.

Kakovost upravljanja prihrankov so v tem tednu ponovno predstavili v reviji MOJE finance. Delovanje pokojninskih skladov in uspešnost upravljavcev so ocenjevali že četrto leto in s ponosom sporočamo, da je PRVA tudi četrtič zapored prejela nagrado, certifikat za NAJ pokojninski sklad.

V času nizkih obrestnih mer se upravljavci, četudi moramo jamčiti za donose v zajamčenih skladih, vse bolj poslužujemo varčevanja v delniških naložbah, kot tudi nepremičninah in alternativi. Prva analiza dinamičnih in uravnoteženih skladov pa je pokazala, da so se v zadnjih letih sredstva v teh – kar je seveda pričakovano – plemenitila bistveno bolje kot v zajamčenih skladih. Dodatno pokojninsko zavarovanje iz leta v leto tako po zaslugi vplačil, predvsem delodajalcev, kot tudi donosnosti – v zadnjih letih predvsem dinamičnih skladov – postaja vse večja malha sredstev iz katerih bomo v prihodnosti sofinancirali jesen našega življenja. V reviji MOJE finance so izpostavili, da je pregled zbranih sredstev v času, ko razmere niso ravno naklonjene varčevanju v obvezniških naložbah, pokazal, da se glavnina varčevanja dogaja ravno v skladih, ki so polni tovrstnih naložb. 

 

Naj pokojninski sklad vse od leta 2019

Od skupno 3,06 milijarde evrov v upravljanju, je kar 85 odstotkov vsega v zajamčenih skladih. Na drugi strani pa se v dinamičnih skladih, ki dobršen delež portfelja namenjajo delniškim naložbam, plemeniti 264 milijonov evrov, v uravnoteženih pa 204 milijoni evrov. Uspešnost poslovanja osmih slovenskih pokojninskih skladov oziroma njihovega kakovostnega in odgovornega upravljanja s prihranki članov pokojninskih skladov, so v reviji MOJE finance že četrto leto zapored ocenili z zvezdicami od ena do pet v pet-, deset- in 15-letnem preteklem obdobju.

V preteklosti je bil za petletno obdobje v 2019 zmagovalec PRVIN sklad PRVA+ Zajamčeni, leta 2020 in 2021 je v isti kategoriji zmagal kritni sklad PRVA Zajamčeni. Letošnje leto je v kategoriji uravnoteženih skladov, ki je hkrati najdonosnejši, zmagovalec postal kritni sklad PRVA in PRVA+ Uravnoteženi, ki je v petih letih ustvaril 33,4-odstotni donos. V petletnem obdobju so se enako odlično kot lani odrezali skladi PRVA in PRVA+ Zajamčeni, oba med prvimi tremi, ter PRVA in PRVA+ Dinamični sklad, letos na drugem mestu.

Ob prejeti nagradi pa gre naša zahvala predvsem vsem, ki nam zaupate. Kolektivno shemo dodatnega pokojninskega zavarovanja ima pri PRVI danes vzpostavljeno več kot 3.000 podjetij oziroma z nami varčuje že več kot 88.000 posameznikov.