Novice  

Kapitalski trgi v januarju 2024komentar dogajanja na finančnih trgih S&P indeks

Ameriški delniški trg je v mesec januar podaljšal trend rasti iz preteklega leta in dosegel zgodovinski rekord (S&P 500 Index; +3,69 % v EUR), saj se je krepilo zaupanje vlagateljev v mehak pristanek tamkajšnjega gospodarstva. To potrjujejo tudi objavljeni makroekonomski podatki, ki so pretekli mesec podprli rast tečajev delnic; +3,3 % rast ameriškega BDP v četrtem četrtletju na letni ravni ob nespremenjeni decembrski stopnji brezposelnosti pri 3,7 %. Po drugi strani so delniškim trgom pričakovanja glede prihodnjega vodenja denarne politike manj v podporo, namreč glede na retoriko ameriške centralne banke Fed, vlagatelji ne računajo na znižanje obrestnih mer v prvem četrtletju. Predsednik Fed-a Powell je jasno sporočil, da je po januarskem zasedanju odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve, marčevsko znižanje malo verjetno.

Pretekli mesec so ameriška podjetja, vključena v delniški indeks S&P 500, pričela z objavami poslovnih rezultatov za zadnje lansko četrtletje. Verjetno ni borznega vlagatelja, ki do zdaj še ni slišal za »veličastnih sedem« – Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia in Tesla; te borzne družbe so lani skupaj prispevale več kot polovico celotnega donosa S&P 500 in približno tretjino njegovega letošnjega donosa. Družba Meta je povišala prihodke za 25 %, dobiček pa kar potrojila. Delnice družbe so prvi trgovalni dan po objavi rezultatov poskočile za 20 %. Tudi tečaj delnice Nvidia nadaljuje z rastjo, saj se je delnica tega polprevodniškega podjetja letos podražila za več kot četrtino.

Evropski delniški trgi so v mesecu januarju pridobili na vrednosti (+1,46 %), saj so bili makroekonomski podatki nekoliko boljši od pričakovanj, obrestne mere ECB pa se skladno s pričakovanjem trga niso spreminjale. Lagarde je na zasedanju ECB dejala, da je prezgodaj razpravljati o znižanju obrestnih mer in da se mora proces nižanja inflacije še nadaljevati, preden bo ECB lahko dovolj prepričana v dosego  ciljne inflacije. Optimizem vlagateljev na stari celini je bil povezan z objavo o rasti BDP v četrtem četrtletju, pri čemer je evropsko gospodarsko doseglo ničelno rast, kar je bilo sicer bolje od pričakovanega -0,1-odstotnega krčenja. Pri tem je pomembno, da se je območje evra s tem izognilo tehnični recesiji, saj je se je v predhodnem četrtletju že skrčilo -0,1 %, tako da bi ponoven padec predstavljal zaporedno negativno vrednost in s tem tehnično recesijo. Med evropskimi podjetji, ki so z objavami poslovnih rezultatov močno presegla pričakovanja analitikov lahko izpostavimo tehnološkega velika SAP, nemški delniški indeks pa je po njegovi zaslugi zabeležil nov rekord in se povsem približal meji 17.000 točk.

Japonske delnice so januarja na račun ugodnejših makroekonomskih podatkov, tako doma kot iz ZDA, nadaljevale z visoko donosnostjo, ki so je dodatno spodbudila pričakovanja glede nadaljnjih reform tokijske borze. Omenjeno je pozitivno vplivalo na najvišjo doseženo vrednost japonskega indeksa Nikkei (+6,41% v EUR) v zadnjih 33 letih, hkrati pa so za dobro razpoloženje vlagateljev poskrbele spodbudne novice o zaslužkih podjetij, ki z objavami poslovnih rezultatov presegajo pričakovanja vlagateljev. Po drugi strani so pretekli mesec padec zabeležili trgi v razvoju, pri čemer so bile najbolj na udaru kitajske delnice. Kitajsko gospodarsko si je težko opomoglo od upada, ki ga je povzročil COVID-19, saj so tri leta zapor med pandemijo vplivala na upočasnitev gospodarske rasti. Poleg omenjenega je naraščajoča nepremičninska kriza dodatno ohladila tamkajšnjo rast, saj se je BDP leta 2023 povečal le za +5,2 %, kar je precej pod 20-letnim povprečjem +8,2 %.

Gibanje borznih indeksov*sprememba / pretekli mesecletos
Evropa (STOXX Europe 600 )1,46 %1,46 %
ZDA (S&P 500)3,69 %3,69 %
Svetovni razviti trgi (MSCI World)3,20 %3,20 %
Trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets)-2,76 %-2,76 %
Slovenija (SBITOP Index)5,71 %5,71 %
USD/EUR-1,71 %-1,71 %
* cenovni indeksi v EUR, vir: Bloomberg

Donosnost državnih obveznic31. 01. 202429. 12. 2023
10 - letna slovenska državna obveznica2,94 %2,88 %
10 - letna nemška državna obveznica2,17 %2,02 %
10 - letna ameriška državna obveznica3,91 %3,88 %