Novice  

Kapitalski trgi maj 2024Borzni index S&P500 je februarja 2024 presegel 5000 točk

Globalne delnice so se v maju obrnile trend in nadoknadile izgube prejšnjega meseca ter kratkotrajno dosegle rekordne vrednosti. Po aprilskem padcu so se ameriške delnice pretekli mesec zabeležile 3,33 % donosnost (v EUR), podprto z objavami poslovnih rezultatov družb za prvo četrtletje. Stopnja rasti dobičkov ameriških borznih je v prvih treh mesecih znašala 5,9 % (na letni ravni), kar je presegalo pričakovanja analitikov, pri čemer so k temu pomembno prispevala največja podjetja iz indeksa S&P 500. Optimistično razpoloženje vlagateljev glede gospodarskih obetov je podpiralo bolj tvegane naložbe, saj so globalne delnice (MSCI ACWI indeks) v evrih pridobile 2,22 %. Tudi globalne obveznice so mesec zaključile v zelenem območju, saj finančni trgi še vedno pričakujejo nižanje obrestnih mer, pri čemer obstajajo razlike v časovnici med ZDA in Evropo. Cene surovin (aluminij, cink, svinec) so v maju na splošno še naprej naraščale, z izjemo nafte Brent, ki se je pocenila za 7 %.

Ameriško gospodarstvo ostaja v dobri kondiciji, pri čemer so podatki, objavljeni v maju, nakazali nekaj znakov umirjanja aktivnosti, saj so se tako izdatki za investicije kot prodaja stanovanj nekoliko znižali. V ZDA so podatki nabavnih managerjev (PMI), objavljeni v preteklem mesecu, potrdili, da gospodarska aktivnost ostaja robustna, pri čemer se je proizvodna aktivnost dvignila na 50,9 storitvena pa na 54,8 (vrednost indeksa nad 50 predstavlja ekspanzijo). Ameriška centralna banka Fed je v maju ohranila obrestne mere nespremenjene, pri čemer je guverner Fed-a, Jerome Powell, nakazal, da nadaljnji rezi ostajajo na mizi in se zgolj prelagajo v prihodnost. Hkrati je s tem bolj ali manj izključil možnost morebitnih dodatnih dvigov obrestne mere, zato so se zahtevane donosnosti do dospetja za ameriške državne obveznice kar opazno znižale, saj je donosnost do dospetja dvoletne obveznice upadla pod 5 % in desetletne na 4,5 %. Posledično se je znižala privlačnost dolarja, ki je v primerjavi z evrom izgubil za skoraj 2 %, na vrednosti 1,08.

Tudi PMI za Evropo, objavljeni v preteklem mesecu, kažejo, da se gospodarska aktivnost izboljšuje. Storitveni sektor ostaja ključni steber rasti, čeprav so vidni tudi znaki okrevanja v proizvodnji. Bruto domači proizvod (BDP) za EU kot tudi evroobmočje je bil za prvo četrtletje potrjen pri 0,3 % na četrtletni ravni, pri čemer pospeševanje gospodarstva skupaj z relativno ugodnimi vrednotenji privlači pozornost mednarodnih vlagateljev. Med glavnima regijama, Evropo in ZDA tokrat ni bilo bistvenih razlik, saj sta osrednja indeksa S&P 500 in STOXX Europe 600 dosegla skoraj identično donosnost. Inflacija se je z aprilske 2,4 % v maju povišala na 2,6 % kot posledica medletne rasti cen energentov, ki jo je povzročilo znižanje cen nafte v lanskem maju (učinek nizke osnove). Trg dela ostaja še naprej pregret, brezposelnost v aprilu je dosegla novo rekordno nizko stopnjo pri 6,4 %. Rast plač ostaja močna, pri čemer Evropska centralna banka pričakuje, da se bo ta upočasnila, ko se bodo podjetja prilagodila višjim stroškom dela. Pričakovanja o številu nižanj obrestne mere ECB-ja se niso bistveno spremenila, saj trg zaenkrat pričakuje dve ali tri nižanji obrestne mere do konca leta oziroma eno nižanje več kot v ZDA.

Gibanje borznih indeksov*sprememba / pretekli mesecletos
Evropa (STOXX Europe 600 )3,31 %10,14 %
ZDA (S&P 500)3,33 %13,52 %
Svetovni razviti trgi (MSCI World)2,85 %11,71 %
Trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets)-0,99 %5,48 %
Slovenija (SBITOP Index)5,17 %19,71 %
USD/EUR1,58 %-1,73 %
* cenovni indeksi v EUR, vir: Bloomberg

Donosnost državnih obveznic31. 05. 2024
29. 12. 2023
10 - letna slovenska državna obveznica3,41 %2,88 %
10 - letna nemška državna obveznica2,66 %2,02 %
10 - letna ameriška državna obveznica4,50 %3,88 %