Novice  

Kapitalski trgi v februarju 2024Borzni index S&P500 je februarja 2024 presegel 5000 točk

Najpomembnejši borzni indeksi so februarja po zaslugi solidnih makroekonomskih objav dosegli rekordne ravni; vključno z ameriškim osrednjim S&P 500 indeksom, ki je prvič presegel mejo 5.000 točk, evropskim Stoxx 600 in japonskim Nikkei 225. Vlagatelji so še naprej pozorno spremljali gibanje tečajev delnic »veličastnih sedem« ameriških borznih družb, od katerih po donosnosti vodi proizvajalec grafičnih kartic Nvidia, z 60-odstotnim porastom v tekočem letu. Po drugi strani v donosnosti močno zaostaja avtomobilski proizvajalec Tesla, katerega delnica je letos izgubila petino svoje vrednosti. Konec februarja so svoje četrtletne rezultate poročala že skoraj vsa podjetja iz indeksa S&P 500, pri čemer je bila sezona objav poslovnih rezultatov ameriških družb za zadnji kvartal 2023 boljša od pričakovanj analitikov, rast dobičkov je znašala 4%; na letnem nivoju pa zgolj 0,9 %. Pri obveznicah s fiksno obrestno mero so se zahtevane donosnosti 10-letnih državnih obveznic v ZDA (4,3 %), Veliki Britaniji (4,2 %) in Nemčiji (2,5 %) dvignile na najvišjo raven v letošnjem letu, tako da so vrednosti teh obveznic nekoliko upadle. Bitcoin je februarja poskočil in se približal rekordni vrednosti – presegel je 60.000 dolarjev.

Podatki o stanju ameriškega gospodarstva so se ob začetku leta nekoliko poslabšali, saj sta se januarja zmanjšali tako maloprodaja kot industrijska proizvodnja. Kljub temu prve ocene o gibanju BDP za prvo četrtletje še vedno nakazujejo na zdravo rast. Tudi bolj aktualni anketni podatki kažejo na umirjanje gospodarske aktivnosti: PMI indeks za proizvodnjo se je februarja znižal na 47,8 pri čemer vrednost nižja od 50 pomeni krčenje aktivnosti. Na ameriškem trgu dela še vedno vztraja pomanjkanje delovne sile – stopnja brezposelnosti je ostala stabilna, vendar se inflacija v ZDA kljub temu še naprej ohlaja in je januarja znašala 3,1 %.

Na stari celini je gospodarska slika slabša – Velika Britanija je konec lanskega leta vstopila v tehnično recesijo (dve zaporedni četrtletji krčenja BDP-ja), maloprodaja se je sicer bolj obetavno januarja povečala za 3,2 %. Kompozitni PMI proizvodni indeksi so se februarja izboljšali: vrednost indeksa za evroobmočje se je premaknila višje (čeprav je ostala pod nevtralno mejo 50), rast aktivnosti pa se je nadaljevala v Veliki Britaniji. Evropska komisija je za 0,4 odstotne točke znižala letošnjo napoved gospodarske rasti za evroobmočje, na 0,8 %, za prihodnje leto pa na 1,5 %. Vseeno pa so dokaj dobre objave rezultatov poslovanja podjetij pripomogle k rasti vrednosti osrednjega evropskega delniškega indeksa STOXX 600, ki se je konec meseca povzpel na novo rekordno raven.

Dežela vzhajajočega sonca, Japonska, je po zadnjih podatkih vstopila v tehnično recesijo. V kombinaciji s šibkim jenom je država izgubila tretje mesto na svetu glede na BDP, merjenim v ameriških dolarjih pri čemer se je na to pozicijo zavihtela Nemčija. Omenjeno viša verjetnost nadaljevanja ohlapne denarne in fiskalne politike, kar pozitivno vpliva na Japonske delnice, ki so pognale indeks Nikkei 225 na najvišjo točko od leta 1989.

Skladno s solidnimi makroekonomski podatki so se na denarnih trgih zmanjšala pričakovanja glede znižanja obrestnih mer v letu 2024, od začetka leta se je število pričakovanih znižanj praktično prepolovilo, kar je vplivalo na rast zahtevanih stopenj donosnosti varnih obveznic. Po drugi strani pa so se kreditni pribitki (premija pri donosu za bolj tvegane podjetniške obveznice) tako v ZDA kot v Evropi februarja znižali, zaradi česar so obveznice visokih donosnosti pridobile na vrednosti.

Gibanje borznih indeksov*sprememba / pretekli mesecletos
Evropa (STOXX Europe 600 )1,98 %3,48 %
ZDA (S&P 500)5,83 %9,73 %
Svetovni razviti trgi (MSCI World)4,72 %8,07 %
Trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets)5,24 %2,33 %
Slovenija (SBITOP Index)6,18 %12,24 %
USD/EUR-0,46 %-2,17 %
* cenovni indeksi v EUR, vir: Bloomberg

Donosnost državnih obveznic29. 02. 202429. 12. 2023
10 - letna slovenska državna obveznica3,27 %2,88 %
10 - letna nemška državna obveznica2,41 %2,02 %
10 - letna ameriška državna obveznica4,25 %3,88 %