Novice  

Oktober z močnimi pozitivnimi donosiPRVA komentar dogajanja na finančnih trgih

Zaključil se je mesec, ki je vsem vlagateljem končno prinesel olajšanje. Pozornost ostaja usmerjena v gibanje inflacije in odzive centralnih bank, ki nadaljujejo z dvigovanjem obrestnih mer, a kljub temu so si delniške naložbe na razvitih trgih opomogle in svetovni delniški indeks MSCI World je tako oktobra pridobil 6,13 %.

Najbolj so pridobivale ameriške delnice (S&P 500; +7,04 %), sledile so evropske naložbe (Stoxx Europe 600; +6,35 %) navkljub nadaljevanju geopolitičnih napetosti in strahu pred energetsko krizo. V rdečem območju so oktober zaključili trgi v razvoju, predvsem na račun padca tečajev kitajskih delnic (MSCI EM; -4,06 %).

Kaj je bilo pozitivnega na finančnih trgih onkraj Atlantika? Inflacija v ZDA še vedno ostaja visoka, septembra je ta na letni ravni znašala 8,2 %. Osnovna inflacija, torej brez upoštevanja najbolj volatilnih kategorij – hrane in energije, je znašala 6,6 %, kar je rekordna vrednost v zadnjih 40 letih. Zapisnik zasedanja ameriške centralne banke (Fed) bralcu razkrije zaskrbljenost tamkajšnjih vodilnih mož zaradi vztrajanja visoke inflacije, vendar kljub temu namerava Fed nadaljevati z zviševanjem obrestne mere in tako brezkompromisno obračunati z draginjo. Krivulja donosnosti obveznic v ZDA ostaja inverzna, ameriški bankirji pričakujejo, da bodo višji stroški zadolževanja upočasnili gospodarsko aktivnost z omejevanjem potrošnje, zaposlovanja in investicij podjetij, kar naj bi skupaj znižalo inflacijske pritiske. V ZDA so vlagatelji prejšnji mesec spremljali tudi objave kvartalnih poslovnih rezultatov. Na eni strani so vlagatelje razočarali podatki tehnoloških družb, ki se soočajo z manjšimi prihodki iz spletnega oglaševanja po drugi strani pa so presenetili ponudniki elektronskih plačil, saj je ameriški potrošnik očitno še vedno pripravljen razpreti svojo denarnico.

V območju z evrom je bila v ospredju prav tako inflacija, ki je po preliminarnih podatkih oktobra dosegla 10,7 %, kar je sploh najvišja vrednost v zgodovini evroobmočja. Najbolj rastejo cene energentov, povečala se je tudi jedrna inflacija, ki pa izključuje cene energentov in hrane, alkohola ter tobaka. Na oktobrskem zasedanju je evropska centralna banka (ECB) skladno s pričakovanji zvišala temeljno obrestno mero za 75 bazičnih točk, zaostrovanje denarne politike pa naj bi se nadaljevalo še najmanj do marca prihodnjega leta. Zahtevana stopnja donosnosti desetletne nemške državne obveznice je tako kot v ZDA po izjavah predstavnikov na ECB v smeri hitrejšega dviganja obrestnih mer porasla in je konec oktobra dosegla 2,1 %. Za evroobmočje objavljen podatek oz. kazalnik poslovne aktivnosti PMI vrednostjo 47,1 predstavlja najnižjo vrednost v zadnjih dveh letih in kaže na nadaljevanje krčenje evrskega gospodarstva,.

Pregled oktobrskega dogajanja zaključimo na trgih v razvoju, kjer lahko izpostavimo kongres kitajske partije in nov, tretji mandat predsednika Xi Jinping-a. Nagovor ponovno potrjenega predsednika, da bo Kitajska še naprej vztrajala z ničelno covid politiko, je tamkajšnje delnice potisnil v negativno območje. Rast števila primerov Covid-19, podatki o šibki potrošnji in odločitev vlade ZDA, da zaostri izvoz polprevodnikov na Kitajsko, so negativno vplivali predvsem na padec tečajev delnic iz kitajskega tehnološkega sektorja. Na trgu surovin se je najbolj podražila cena nafte, predvsem zaradi odločitve članic Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) o zmanjšanju načrpanih količin.

Gibanje borznih indeksov*sprememba / pretekli mesecV letu 2022 (do 28. 10. 2022)
Evropa (STOXX Europe 600 )6,35 %
-13,48 %
ZDA (S&P 500)7,04 %
-5,23 %
Svetovni razviti trgi (MSCI World)6,13 %
-7,95 %
Trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets)-4,06 %
-18,72 %
Slovenija (SBITOP Index)5,71 %-19,22 %
USD/EUR0,87 %
-13,04 %
* cenovni indeksi v EUR, vir: Bloomberg

Donosnost državnih obveznic28. 10. 202231. 12. 2021
10 - letna slovenska državna obveznica3,48 %
0,39 %
10 - letna nemška državna obveznica2,14 %
-0,18 %
10 - letna ameriška državna obveznica4,05 %
1,51 %