Novice  

Komentar dogajanja na finančnih trgih v maju 2020Komentar dogajanja na finančnih trgih obrestne mere

V preteklem mesecu so ob pozitivnih novicah glede razvoja cepiva proti koronavirusu in nadaljnjem odpiranju gospodarstev porasli razviti borzni trgi (MSCI World: +3,31 % v EUR), delniški trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets: -0,69 %) pa so se znašli pod pritiskom ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je v intervjuju zagrozil s prekinitvijo odnosov s Kitajsko zaradi njihovega ravnanja pri zajezitvi pandemije. 

Vse več držav je pričelo z rahljanjem zaostrenih ukrepov in odpiranjem svojih mej, kar je pred tem imelo vpliv na strm padec gospodarske aktivnosti. Po podatkih Eurostata se je bruto domač proizvod (BDP) evroobmočja v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem skrčil za 3,8 %, kar je največji upad BDP-ja od začetka meritev iz leta 1995. Povsem pričakovano so med najbolj prizadetimi bile mediteranske države, torej tiste države s strožjimi protikoronskimi ukrepi in v katerih turizem predstavlja pomemben delež v gospodarstvu.

Na stari celini lahko izpostavimo najavo Angele Merkel in Emmanuela Macrona o ustanovitvi sklada za okrevanje od posledic COVID-19 pandemije v višini 500 milijard evrov, namenjenega državam članicam Evropske unije. Skupna izjava je znižala negotovost na obvezniških trgih glede enotnosti EU in evroobmočja, kar je vplivalo na znižanje zahtevanih donosnosti bolj tveganih evrskih obveznic. Dodaten veter v jadra obvezniških trgov pa je prišel s strani Evropske komisije, ki je predlagala 750 milijard evrov vreden sklad za okrevanje, kar je več od omenjenega nemško-francoskega predloga.

V ZDA so bili v preteklem mesecu v centru pozornosti borznih vlagateljev podatki s trga dela, kjer je aprila delo izgubilo 20,5 milijonov Američanov. Stopnja brezposelnosti se je s tem povzpela na 14,7 %, kar predstavlja največjo brezposelnost v zadnjih 80 letih. Kljub visoki izgubi delovnih mest pa je številka vseeno nižja od bolj pesimističnih pričakovanj analitikov (21 milijonov). Da se stanje na trgu dela dejansko umirja potrjuje tedensko število novo vloženih zahtevkov za nadomestilo za primer brezposelnosti, ki se je znižalo že peti teden zapored. Temu botruje ameriška centralna banka (Fed), ki je prejšnji mesec zagotovila, da bo tudi v prihodnje še naprej z neomejeno likvidnostjo na kapitalskih trgih skrbela za podporo tamkajšnjemu gospodarstvu.

V maju se je zaradi upočasnitve rasti zalog nafte in optimizma glede rasti povpraševanja kot posledica odpiranja gospodarstev zvišala cena severnomorske nafte Brent proti 36 dolarjev za sod. Sproščanje karanten je voda na mlin tako naftnim družbam kot državam proizvajalkam tudi v smislu zniževanja pribitkov, kar je v maju prispevalo k pozitivni donosnost obveznic iz trgov v razvoju.

Gibanje borznih indeksov*sprememba / pretekli mesecletos (do 29. 5. 2020)
Evropa (STOXX Europe 600 )3,40 %-14,72 %
ZDA (S&P 500)3,24 %-3,85 %
Svetovni razviti trgi (MSCI World)3,31 %-7,11 %
Trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets)-0,69 %-14,97 %
Slovenija (SBITOP Index)4,00 %-9,95 %
USD/EUR1,50 %-1,14 %
* cenovni indeksi v EUR, vir: Bloomberg

Donosnost državnih obveznic29. 05. 202031. 12. 2019
10 - letna slovenska državna obveznica0,52 %0,27 %
10 - letna nemška državna obveznica-0,45 %-0,19 %
10 - letna ameriška državna obveznica0,65 %1,92 %

 

 

Bodite obveščeni prvi

[sibwp_form id=1]