Novice  

Kapitalski trgi april 2023PRVA komentar dogajanja na finančnih trgih

Kapitalski trgi so mesec april zaključili blizu izhodišča iz marca, globalne delniške naložbe merjene z indeksom MSCI ACWI (v EUR, vključujoč dividende) so končale 0,01 % nižje. S pozitivnim rezultatom lahko izpostavimo evropski delniški indeks (STOXX EUROPE 600), ki je zabeležil rast v višini 1,92 %. Osrednji ameriški delniški indeks S&P 500 se je konec meseca nahajal na skoraj nespremenjenih ravneh (-0,03 % v EUR), kar lahko pripišemo depreciaciji dolarja napram evru (-1,64 %). Najnižjo donosnost so dosegli trgi v razvoju, predvsem na račun kitajskih delnic in tamkajšnjih geopolitičnih napetosti je osrednji regijski indeks MSCI Emerging Markets, izgubil 2,79 % (v EUR) vrednosti.

Pregled mesečnega dogajanja začnemo onkraj Atlantika, v ZDA je še vedno v ospredju inflacija, predvsem jedrna inflacija, ki se je v mesecu marcu povišala s 5,6 % na 5,7 %. Izpostavimo lahko tudi močan trg dela, saj se je april stopnja brezposelnosti na letni ravni zmanjšala na 3,4 %, ameriška podjetja pa so aprila ustvarila 253 tisoč novih delovnih mest, kar je bilo več od pričakovanj analitikov. Oči vlagateljev pa so bile uprte tudi v objave poslovnih rezultatov borznih družb za prvo četrtletje letošnjega leta. Izpostavimo lahko propadlo regionalno banko First Republic Bank, ki jo je prevzel JP Morgan, in je v prvem četrtletju zabeležila odliv depozitov v višini 40 %.

Evropska inflacija se je na letni ravni občutno znižala in je marca upadla z 8,5 % na 6,9 %, medtem ko se je iz naslova pritiskov trga dela na rast plač jedrna inflacija okrepila za 0,1 %. Izpostavimo lahko tudi objavo britanske inflacije, ki je zasidrana nad 10 %, zlasti visoko rast cen beleži hrana. V evrskem območju je bilo znova moč zaznati povišano aktivnost v storitveni dejavnosti, ki je z vrednostjo indeksa 56,6 najvišja v zadnjih 12 mesecih. Po drugi strani pa so slabi podatki za proizvodni sektor, saj beleži krčenje aktivnosti (vrednost indeksa znaša 45,5) in dosega najnižje vrednosti kazalnika v zadnjih 35 mesecih. Anketirana podjetja poročajo, da ostajajo pozitivna glede obetov, tako v proizvodnem kot v storitvenem sektorju. Razlog za optimizem izhaja iz manjšega strahu glede ponovitve energetske krize, ponovno delujočih dobavnih verig, ter da je vrh inflacije že bil dosežen.  Omenimo, da se je Evropa zaenkrat izognila krčenju bruto domačega proizvoda, saj je območje z Evrom v prvem kvartalu zrastlo za 0,1 %. Pregled dogajanja na stari celini zakličimo z rekordno vrednostjo francoskega delniškega indeksa CAC 40, ki pridobiva na račun delnic družb luksuznih dobrin, po odpravi kitajskih Covid omejitev namreč tamkajšnje povpraševanje močno okreva.

Na obvezniških trgih, po marčevskem nižanju zahtevane stopnje donosnosti (oz. rasti cen obveznic) zaradi pretresa v bančnem sektorju in posledično seljenje premoženja vlagateljev v varne naložbe, se je ta odziv v aprilu nekoliko polegel. Trgi so bili v aprilu še v pričakovanju (majskega) višanja ključne obrestne mere s strani centralnih bank, zato je zahtevana donosnost tako ameriških kot evropskih državnih obveznic večinoma ostala na podobnih nivojih kot v zaključku preteklega meseca.

Gibanje borznih indeksov*sprememba / pretekli mesecletos (do 30. 4. 2023)
Evropa (STOXX Europe 600 )2,45 %11,04 %
ZDA (S&P 500)0,07 %6,01 %
Svetovni razviti trgi (MSCI World)0,26 %6,44 %
Trgi v razvoju (MSCI Emerging Markets)-2,59 %-0,20 %
Slovenija (SBITOP Index)2,53 %17,56 %
USD/EUR1,66 %2,93 %
* cenovni indeksi v EUR, vir: Bloomberg

Donosnost državnih obveznic30. 4. 202331. 12. 2022
10 - letna slovenska državna obveznica3,13 %3,78 %
10 - letna nemška državna obveznica2,31 %2,57 %
10 - letna ameriška državna obveznica3,42 %3,87 %