Novice  

Dva načina kako ohraniti kakovost življenja po upokojitviDodatno pokojninsko zavarovanje dostojna pokojnina

Po upokojitvi bomo vsi prejemali pokojnino iz prvega stebra, ki bo, roko na srce, precej nižja, kot bi si jo dejansko zaslužili in želeli. Z omenjeno težavo se lahko spoprimemo na dva načina. Na eni strani so tisti, ki bodo v pokoju poprijeli za delo dokler lahko. Na drugi strani pa tisti, ki varčujejo za dodatno pokojnino že danes in se bodo tako vnaprej ognili tem težavam.

 

Finančne skrbi si lahko olajšamo z delom

To področje je urejeno z Zakonom o urejanju trga dela (Uradni list RS, št. 21/13), po katerem imajo od 1. julija 2013 naprej vsi upokojenci pravico do opravljanja občasnega in začasnega dela, s čimer poskrbijo za dodatni zaslužek. V nasprotno z avtorsko ali podjemno pogodbo lahko to pogodbeno razmerje vsebuje tudi določene elemente delovnega razmerja.

Pri tej vrsti dela veljajo nekatere omejitve:

 • občasno delo se lahko opravlja maksimalno 60 ur v mesecu,
 • urna postavka ne sme biti nižja od 4,20 evrov,
 • dohodek za opravljeno občasno delu v koledarskem letu ne sme presegati 6.300 evrov,
 • neizkoriščenih ur ni mogoče prenesti v naslednji mesec,
 • delo lahko opravlja pri več delodajalcih hkrati, a ne sme preseči predpisanih omejitev.

Skratka, vsi državljani Slovenije imajo možnost, da delo opravljajo tudi v času pokoja. Tisti, ki jim manjka aktivnosti v pokoju in določeno delo radi opravljajo, jih bo podatek najbrž razveselil, dejstvo pa je, da jih večina ob upokojitvi želi zaključiti s svojim delovnim stažem.

 

Obstaja še en način kako do več sredstev na računu

Za to lahko skrbimo že veliko prej, pravzaprav že danes in postopoma. Kasneje ko začnemo varčevati, težje nam bo doseči zadostno količino denarja, ki bi jo potrebovali za zadovoljivo pokojnino. Dodatno pokojninsko zavarovanje je tisto, ki nam bo omogočilo dovolj mesečnega prihodka za prijetno in udobno življenje v jeseni našega življenja. To pomeni, da vam ne bo treba skrbeti za vsak evro posebej, temveč boste lahko laže shajali skozi mesec tudi takrat, ko boste poravnali vse stroške in obveznosti. Te se namreč v starosti ne zmanjšajo, določeni stroški kot so npr. za zdravstvene storitve in zdravila se celo povišajo.

Seveda je mogoče varčevati tudi na druge načine, za dolgoročne finančne cilje pa je smiselno prej preveriti različne prednosti in slabosti določenega načina varčevanja.

 

Sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Republiki Sloveniji obsega t.i. tri stebre:

 1. steber (obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi medgeneracijske solidarnosti),
 2. steber (obvezna in prostovoljna dodatna pokojninska zavarovanja) in
 3. steber ( varčevanje v  obveznicah, delnicah, naložbe v vzajemne sklade, investicijska zavarovanja oz. vse, kar nam omogoča privarčevati denar za dodatno pokojnino).

Glavni izvajalci, ki ponujajo prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, so zavarovalnice in banke, v manjši meri pa tudi vzajemni skladi, ki ravno tako omogočajo dodatno varčevanje za pokojnino. Pri vsaki naložbi seveda obstaja določeno tveganje. Za namen dodatnega varčevanja za pokojnino, sta v splošnem manj znana individualno vlaganje v nepremičnine in v vrednostne papirje, saj ima vlagatelj proste roke pri razpolaganju s sredstvi, kar zahteva neprimerno več časa in znanja. Za razliko od teh možnosti imamo na voljo sklenitev paketa za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, pri katerem nimamo dodatnih skrbi z upravljanjem, saj svoje prihranke prepustimo v roke strokovnjakov, mi pa plačujemo mesečno premijo, v višini kot nam ustreza oz. si to lahko privoščimo.

 

Prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje po vaših zmožnostih

Višina vplačila, ki jo vplačujete v individualnododatno pokojninsko zavarovanje, je torej popolnoma vaša odločitev. Minimalna premija, ki se priporoča za vplačevanje, je 27,50 evrov, najvišji znesek pa v skladu z uveljavljanjem davčne olajšave – ne več kot 5,844% bruto plače v preteklem letu (v letu 2018 je ta znašala 2819,09 evrov).

Čas vplačevanja premije ravno tako izberete sami. plačate jo lahko enkrat ali dvakrat letno, vsake tri mesece ali mesečno. In naj vas ne skrbi, če vas doleti nepričakovana situacija in v nekem obdobju ne zmorete ali pa ne želite vplačevati premije. Vplačevanje za dodatno pokojninsko zavarovanje takrat preide v mirovanje, na obstoječ privarčevani znesek pa se nam še naprej pripisujejo donosi. Z varčevanjem enostavno nadaljujete spet takrat, ko si to lahko privoščite.

V vaša privarčevana sredstva imate vpogled ves čas, saj so zbrana na vašem  osebnem računu. Ta sredstva vam omogočajo možnost predčasne dodatne pokojnine po 53. letu starosti, če takrat niste več vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje.

Pokoj je namenjen temu, da se imate lepo.

Ko boste nekoč prispeli do zasluženega pokoja, boste poleg redne pokojnine prejemali še dodatno pokojnino v obliki pokojninske rente, ki si jo boste privarčevali skozi leta z vplačilom premij za dodatno pokojninsko zavarovanje. V zavarovalnici se bodo prilagodili vašim željam, vam individualno svetovali in pripomogli do kar se da lagodnega življenja na vaša stara leta.

 

ODGOVORNI DANES, SKRB MANJ JUTRI

Želite osebno svetovanje? Izpolnite obrazec za neobvezujoče povpraševanje in kontaktiral vas bo naš svetovalec.
  Bodite obveščeni prvi

  [sibwp_form id=1]