Znižajte si dohodnino za leto 2021

PRVA dodatno pokojninsko zavarovanje davčna olajšava

Demografski trendi vedno bolj razpirajo škarje med naraščajočim številom upokojencev in obsegom prilivov v pokojninsko blagajno. Za dvig socialne varnosti v starosti nam v Sloveniji zakonodaja omogoča varčevanje za dodatno pokojnino. Po zakonu ZPIZ-2 je dodatna pokojnina pravica iz dodatnega zavarovanja, ki se izplačuje v obliki pokojninske rente. Ta dodatni mesečni dohodek po upokojitvi prejemamo poleg javne pokojnine in se nam skladno z zakonom izplačujejo do konca življenja.

 

ENKRATNA PRILOŽNOST V NOVEMBRU IN DECEMBRU

Dodatna prednost varčevanja za dodatno pokojnino je v tem, da država posameznike v dobi varčevanja spodbuja. Če čez leto vi ali vaš delodajalec niste vplačali polne vrednosti premije do maksimalne višine olajšave, lahko to v novembru in decembru storite v enkratnem znesku sami. Tako boste dobili del vplačane premije povrnjen ob poračunu dohodnine za leto 2021 oziroma se vam zniža morebitno doplačilo dohodnine.  Maksimalna davčna olajšava znaša do 1.409,52 € letno.

 

OB DOPLAČILU DO MAKSIMUMA VAS NAGRADIMO

Ker v PRVI spodbujamo vašo skrb za bolj kakovostno življenje po upokojitvi, smo za vas tudi letos pripravili posebno ugodnost. Če na svoj varčevalni račun za dodatno pokojnino prispevate:

  • najmanj 450 € – vam na varčevalni račun nakažemo dodatnih 15 €,
  • najmanj 1.000 € – vam na varčevalni račun nakažemo dodatnih 30 €.

Država pa vam ob poračunu dohodnine povrne del vplačanega zneska.

 

Preverite koliko vam pri obračunu dohodnine povrne država:*

Mesečna bruto plača:

Znesek, ki ste ga letos že vplačali v dodatno pokojninsko zavarovanje:

Znesek, ki ga morate še vplačati, da bi bili deležni polne davčne olajšave:

701.28

? Vaša izkoriščenost davčne olajšave bi bila

? Informativna vrednost povrnjene dohodnine oz. znižanega plačila dohodnine

KAKO IZKORISTITE UGODNOST ŽE DANES?

Pošljite povpraševanje Naročite klic Sklenite zavarovanje

1. Korak

S pomočjo zgornjega kalkulatorja si izračunajte znesek potrebnega doplačila  v dodatno pokojninsko zavarovanje za koriščenje polne davčne olajšave.

Če za dodatno pokojnino že varčujete, pri izračunu ne pozabite upoštevati vse že vplačane premije v dodatno pokojninsko zavarovanje v letošnjem letu.

Določite znesek doplačila, ki ustreza vašim finančnim zmožnostim.

2. Korak

V kolikor za dodatno pokojnino pri PRVI že varčujete, se prijavite v spletni portal moja PRVA. V podrobnem pregledu police vašega Dodatnega pokojninskega zavarovanja boste pod razdelkom “Dodatna individualna vplačila” našli podatke, ki jih lahko uporabite za izvršitev doplačila preko vaše elektronske banke.

V kolikor pri PRVI še ne varčujete,  nas pokličite na 080 88 08 in pripravili vam bomo vse potrebno za začetek varčevanja in koriščenje davčne olajšave.

 


* Izračun davčne olajšave je informativen in ne predstavlja ponudbe ali jamstva PRVE Pokojninske družbe. Najvišja mesečna premija, upravičena do davčne olajšave, znaša 24 % obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje oz. 5,844 % bruto plače posameznika vendar letno ne več kot 2.819,09 EUR.
Informativni izračun predpostavlja neto znesek premije, ki je enak vplačani premiji zmanjšani za vstopne stroške. Predpostavljamo, da je plača posameznika njegov edini obdavčljivi vir dohodka, ki jo prejema mesečno celotno koledarsko leto v enakem znesku. Nadalje predpostavljamo, da posameznik ne uveljavlja nikakršnih davčnih olajšav razen dodatnega pokojninskega zavarovanja. V izračunu izkoriščenosti davčne olajšave smo predpostavili, da se mesečna plača in znesek skupne mesečne premije (delodajalec in zaposleni) v letu ne spreminja in sta vsak mesec v celotnem koledarskem letu enaka. V primeru spremembe mesečne premije predpostavljamo, da se premija spremeni v vseh mesecih koledarskega leta. V primeru, da se spremeni za krajši čas je izkoriščenost davčne olajšave ustrezno nižja. V primeru, da se posameznik odloči za dodatno izredno letno vplačilo premije predpostavljamo, da bo le-to izvršeno v koledarskem letu na katerega se nanaša izračun.
Informativni izračun za PRVO Pokojninsko družbo ni zavezujoč in ne predstavlja jamstva. PRVA Pokojninska družba tudi ne prevzema nikakršne odgovornosti za napake in uporabljene predpostavke v izračunu in/ali nerazumevanje izračuna.